perjantai 3.2.2023 | 02:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Makumatkalla Kaijan kanssa: Espanjalaisen zarzuela-padan salaisuus on liemessä ja sen täyteläisyydessä

Kaija Tuompo
Ti 24.1.2023 klo 06:00 | päivitetty ti 09:25

Kun lähdimme joulukuun alussa Pyhäjärveltä tälle "etelän talvehtijat" matkalle, yksi tavoitteeni oli tutustua syvällisemmin eteläeurooppalaisen ruoan makuihin, raaka-aineisiin ja valmistusmenetelmiin.

Tokihan nykypäivänä meidänkin ruokakaupoissamme on maailmalta tulevaa valikoimaa jos kuinka paljon, mutta autenttinen on aina autenttista.

Zarzuela, katalonialainen kala-äyriäispata. 4 annosta

1 kpl sipuli, hienonnettuna

3 kpl valkosipulinkynttä, hienonnettuna

0,25 dl oliiviöljyä

0,5 kpl punaista paprikaa, kuutioina

• Ainekset kuullotetaan kattilan pohjalla.

0,3 kg tomaattimurskaa

1 kpl tuoreen timjamin oksa

(1/2 pussia sahramia, 0,002 kg)

0,5 kpl punaista chiliä, hienonnettuna ilman siemeniä

0,5 l kalalientä

1 dl kuivaa valkoviiniä

• Ainekset lisätään ja annetaan kiehahtaa.

0,5 kpl sitruunan puristettu mehu

suolaa, maun mukaan

1 nippu lehtipersiljaa, hienonnettuna

• Ainekset lisätään, annetaan kiehahtaa. Maista ja tarkista maut

• Kala ja äyriäiset lisätään liemeen reseptin järjestyksessä:

100 g mustekalaa, pakaste, sulatettuna

300 g turskan (kuhan) seläkettä, kuutioiksi leikattuna

300 g äyriäis-sekoitusta, pakaste, sulatettuna

200 g scampinpyrstöjä, raaka/kypsä, pakaste, sulatettuna (katkaravutkin käy)

0,5 kg sinisimpukka, tuore

Kiehauta ja odota, että simpukat aukeavat. Poista aukeamattomat.

Tarjoa padan kanssa tuoretta hiivaleipää tai patonkia ja dippaa sitä liemeen. Sinisimpukan kuoret toimivat mainioina lusikoina.

Vaikka olenkin mukamas ammattilainen näissä ruoka-asioissa, olen silti kuin "Liisa ihmemaassa" kulkiessani täällä Espanjassa, -kujilla ja kaduilla. Täältä löytyy pieniä lihakauppoja, juustomyymälöitä, leipäkauppoja, hedelmä- ja vihannespuoteja sekä tietenkin isoja marketteja, joissa on valikoimaa jos jonkinlaista. Marketeissa (paikallinen nimi mercadona) on kuitenkin keskitytty lähes pelkästään elintarvikkeiden myyntiin. Sieltä on turha etsiä kortteja, lahjapaperia, ompelutarvikkeita, vaatteita tai muita sen kaltaisia tuotteita. Niille kaikille on omat myymälänsä.

Vihannes- ja hedelmävalikoima on kohtuullisen suppea ja siihen syynä lienee pienet, tuottajien ylläpitämät hedelmä- ja vihannespuodit, joissa tuotteet ovat pakkaamattomia ja tuoreita. Näitä puoteja löytyy lähes joka kadunkulmasta. Myös hintataso niissä on alhaisempi, vaikka ei markettienkaan hinnat ole kotoisiin hintoihimme verrattuna kovin korkeita. Emme ole tainneet maksaa tomaattikilosta vielä kertaakaan yli euron. Lihatiskit ovat myös melkoisen laajoja. Valikoimaa löytyy tuttujen possun-, naudan- ja broilerinlihan lisäksi vaikkapa kania, lammasta ja villisikaa. Vuorikinkkua, siis pitkään raakakuivatettua possun jalkaa (Prosciutto, Jamon Serrano, Speck) millä nimellä sitä nyt kulloinkin kutsutaan, löytyy lähes joka paikasta. Erikoisin paikka ehkä oli pieni kirjakauppa, josta kävimme ostamassa alueen kartan. Sielläkin oli kylmävitriini, jossa köllötteli vuolutelineessä possunjalka, josta sitä sitten vuoltiin ohuen ohuiksi siivuiksi joko huikopalaksi tai kotiinvietäväksi. Raakamakkaravalikoima täällä on myös runsas. Maultaan makkarat ovat hyviä, mutta erittäin rasvaisia. Chorizoa ostamme silloin tällöin leikkeleeksi.

Eniten meitä kuitenkin ilahduttavat mahtavat kala- ja äyriäistiskit. Vaikka tunnen melkoisen määrän näitäkin lajeja, uusia tuttavuuksia on runsaasti. Olemme tähän mennessä nauttineet jo monista uutuuksista ja niitä riittää vielä pitkäksi aikaa. Vaikka ostamme kalaa ja äyriäisiä mentaliteetilla "kokeillaan ja maistetaan", emme ole pettyneet vielä kertaakaan. Täällä raaskii ostaa näitäkin tuotteita ihan vaan kokeillakseen, koska hinnat ovat edullisia – ostipa niitä sitten tuoreena tai pakasteena.

Olemme toistaiseksi keskittyneet tuoreisiin, koska täällä kalatiskillä kalat käsitellään valmiiksi käyttökuntoon. Kun ensimmäisen kerran ostin tuoreita sardiineja, ihmettelin mitä se myyjä alkoi touhuamaan. Huomasin, että hän puhkoi ja suomusti ne ennen paketoimista. Samoin he näyttivät käsittelevän kaikkien asiakkaiden kalat, ilman erikseen pyytämistä. Tuotekokeilumme siis jatkuvat. Ehkä seuraavaksi ostetaan sitä todella ruman näköistä, isopäistä kalaa ja vähän partaveitsisimpukoita. Nyt kuitenkin Zarzuelan (espanjalainen operetti ja myös perinteinen katalonialainen kala-äyriäispata) kimppuun. Tässä padassa liemellä ja sen täyteläisyydellä on suuri merkitys. Padan valmistamiseen tarvitaan laakea kattila tai pata. Olen muokannut reseptiä hiukan sen mukaan, mitä raaka-aineita Suomesta on mahdollista saada.

#