perjantai 3.2.2023 | 03:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Annetaan toisillemme ajattelemisen aihetta

Ti 24.1.2023 klo 17:00

Olen lähes aina ollut siinä käsityksessä, että Suomessa saa sanoa vapaasti mielipiteensä tai tuoda esille myös kypsymätöntä pohdintaa. On tietenkin varauduttava epäluuloisiin ja ennakkoluuloisiin asenteisiin, kyräileviin katseisiin tai kenties paheksuvaan vastaanottoon, mutta kaiken kaikkiaan Suomessa on vallalla sananvapaus ja sitä kunnioitetaan. Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mitä tahansa saa sanoa, sillä siihen kuuluu aina vastuu. Vai onko vastuu sittenkin kuulijalla? Kärjekkäitä, provosoivia ja jopa loukkaavia ilmaisuja saa esittää, kunhan ei ylitetä sitä, mitä voidaan pitää yleisesti hyväksyttävänä.

Keskeneräinen pohdinta on tärkeää, on se sitten sanallista tai ääneen lausuttua. Se on asioiden tunnustelua ja oikealle tielle pyrkimistä myös politiikassa. Se ei ole kaikkitietävää, vaikka joskus tuntuu, että maailmaa halutaan tehdä mustavalkoiseksi. Minä en halua asua värittömässä kotelossa vaan astella vuorovaikutuksessa toisen pohtijan kanssa. Päästä eteenpäin. Jos suunnasta ei olla yhtä mieltä, voi astella hetken yhtä matkaa ja mennä eri teille, jos siltä tuntuu.

1980-luvun lopulla käytiin työpaikallani lounas- ja kahvitauoilla kiivaitakin keskusteluja yhteiskunnallisista asioista. Yhden minua vanhemman miespuolisen kollegan kanssa tuli usein eripuraa ja kerran hän ei muuta keksinyt kuin haukkua korvakoruni. Toinen kollegani, naispuolinen myös minua hieman vanhempi ei pitänyt siitä, että en syönyt lihaa. Hän vertasi ulkonäköäni kukkakaaliin. Joka tapauksessa väittelyistä sai puhtia tehdä töitä, sillä keskustelut puhdistivat. Olin silloin töissä Helsingin postipiirikonttorissa taloussuunnittelijana. Se oli sitä aikaa, kun postia liikelaitosuudistettiin ja sähköpostia kehitettiin. Vielä ei tiedetty, että lama tulisi.

Pyhäjärvislähtöinen Laura Hokkanen tutki väitöskirjassaan Pohjakuohua pinnassa (Joensuun yliopisto, humanistinen tiedekunta 2009) taiteilija Matti Korhosen (s. 1944 - k. 2008) Paikallisessa 24 vuoden aikana ilmestyneitä Käärmeenpesä-pakinoita ja niiden paikallista vastaanottoa. Niitä julkaistiin yli tuhat.

Minä en ole Matti Korhosen kanssa samaa mieltä monestakaan asiasta, joista hän kirjoitti, mutta joistakin kyllä. Nekin asiat, joista olen eri mieltä ovat kuitenkin tuottaneet arvoa, jota voi jalostaa. Talousajattelussakin juuri arvonlisä, lisäarvo tai jalostusarvo ovat merkittäviä. On siis tärkeää sanoa ja kirjoittaa itseään koskettavista asioista. Korhonen antoi ajattelun aihetta. Ja se juuri on tärkeää, kun puhutaan sananvapaudesta. Antaa ajattelemisen aihetta.

Laura Hokkasen tutkimuksessa muun muassa todetaan, että Korhonen koettiin aitona ihmisenä. Hän oli koskettanut ihmisiä. Hänen poismenonsa jälkeen kirjoitettiin, että hän oli yksilön ja sananvapauden tulisieluinen puolustaja. Matti Korhosen kuolemasta tuli kuluneeksi 26. tammikuuta 15 vuotta.

Anitta Oertel

Kirjoittaja on pitkään Saksassa asunut, Pyhäjärvelle paluumuuttanut

#