perjantai 3.2.2023 | 02:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Osmo Leppänen hartauskirjoituksessaan: Jeesus herättää uskon

Pe 20.1.2023 klo 13:00

Tuleva pyhäpäivä on 3. sunnuntai Loppiaisesta. Sunnuntain ja tulevan viikon kirkollisena teemana on ”Jeesus herättää uskon”.

Sunnuntain evankeliumi (Joh.4:39-42) vie tilanteeseen, jossa Jeesus oli edellä keskustellut samarialaisen naisen kanssa Sykar-nimisen kaupungin kaivolla. Tuon Samarian kaupungin asukkaista monet uskoivat Jeesukseen kuultuaan naisen todistavan: ”Hän kertoi minulle kaiken mitä olen tehnyt.” Nainen oli Jeesuksen kanssa keskustellessaan löytänyt itsensä syntisenä ja paljon elämässään rikkoneena. Mutta hän oli löytänyt vielä enemmän: syntisten Vapahtajan. Omakohtainen usko vaikutti hänessä halun kertoa kokemuksestaan muillekin.

Ihmisiä saattaa askarruttaa kysymys: Miten usko syntyy? Apostoli Paavali kirjoittaa: ”Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana” (Room.10:17). On siis tärkeää, että ihminen kuuntelee, kun Jumala puhuu sanansa kautta. Sama apostoli kyselee: ”Kuinka he voivat kuulla, ellei kukaan julista?” (Room.10:14). Usko on Jumalan lahja, jonka ihminen saa armosta omistaa. Heprealaiskirjeen kirjoittaja määrittelee uskon olemusta: ”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä” (Hepr. 11:1).

Kun monet Sykarin kaupungin asukkaat uskoivat Jeesukseen, toteutui tuossa kaupungissa se mitä Jeesus oli luvannut samarialaiselle naiselle. ”Hänessä oli tullut sen elävän veden lähde, joka kumpusi ikuisen elämän vettä” (Joh.4:14).

Kaupunkilaisten pyynnöstä Jeesus viipyi heidän luonaan kaksi päivää. Hän opetti kuulijoita ymmärtämään Jumalan valtakunnan salaisuuksia ja yhä useammat uskoivat evankeliumiin. Evankeliumi on Jumalan voima jokaiselle sen uskovalle autuudeksi (Room.1:16).

Helatorstaina Jeesus nousi opetuslastensa nähden taivaaseen. Hänen työnsä täällä maan päällä ei kuitenkaan loppunut. Ennen taivaaseen astumistaan hän lähetti seuraajansa julistamaan Pyhän Hengen voimalla evankeliumia kaikille kansoille. Evankeliumi, hyvä-/ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta syntiemme sovittajana, on yhä kuultavana ja uskottavana ”uskosta – uskoon. Onhan kirjoitettu: Uskosta vanhurskas saa elää” (Room.1:17).

Osmo Leppänen

Kirjoittaja on Haapajärvellä asuva pastori.

#