perjantai 3.2.2023 | 02:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pauli Kinnarinen kolumnissaan: Hiroshima ja Nagasaki

To 12.1.2023 klo 06:05

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää erityisen huolestuttavana sitä, että puheet ydinaseiden käytöstä ovat arkipäiväistyneet Suomessa. Niinistö pitää tätä vaarallisena kehityskulkuna ja aiheesta.

Kun ydinasetta käytetään, tuho on käsittämätön. Hiroshima ja Nagasaki ovat japanilaisia kaupunkeja, joita kumpaakin vastaan Yhdysvallat hyökkäsi atomipommilla elokuussa 1945. Hiroshima 6. elokuuta ja Nagasaki 9. elokuuta 1945 hukkuivat kaiken tuhoavaan tulimyrskyyn.

Ihmiskunnan historiassa ne ovat ainoat kohteet, joita vastaan sodassa on ydinpommia käytetty.

Kun atomipommi "Little Boy" oli pudotettu Hiroshiman yllä, koneen ohjaaja Tibbets käänsi koneen takaisinpäin ja syöksyyn, että päästäisiin mahdollisimman kauas pommin räjähdyksen tieltä. Seuraavaksi näkynyt välähdys sokaisi, vaikka miehistöllä oli suojalasit päällä.

Pommi räjäytettiin tarkoituksella ilmassa noin 560 metrin korkeudessa aamulla kello 8.16, jolloin ihmiset olivat kodeissaan. Toinen kone kierteli jonkin aikaa Hiroshiman yllä kuvaamassa, jolloin sen miehistö näki tuhon valtavuuden ja oli kauhuissaan.

Kun pommi räjähti, välähti kirkas, sinivalkoinen valo ja kuultiin ukkosen jyrähdystä muistuttava valtava ääni. Sitä seurasi aurinkoa kirkkaampi, sokaiseva välähdys ja valtava kuumuus. Jonkin ajan kuluttua paineaalto kaatoi ihmisiä ja tuhosi rakennuksia. Pommi osui noin 300 metrin päähän kohteestaan, Aioin sillasta, mutta näin pienellä etäisyyden erolla ei ollut tässä merkitystä. Pommin räjähdyskohdalla oli Shiman sairaala. Tulipaloja syttyi kaikkialla. Lopuksi radioaktiivinen säteily tappoi monia niistä, jotka selvisivät hengissä räjähdyksestä. Hiroshiman tuhoympyrä, jossa 50 % kuolee, oli 1,67 kilometrin etäisyydellä. Tämä vastaa täydellistä tuhoa.

Ihmiset selvisivät yleensä hengissä 3,2 kilometrin päässä. Yleisesti ottaen pommi teki tulella ja paineaallolla pahaa tuhoa noin 2–2,5 kilometrin säteellä. Monet selvisivät tällä alueella hengissä. Pommin räjähdyksessä syntyneen tulipallon lämpötila oli yli miljoona astetta. Pommin kehittämä kuumuus oli niin suuri, että kattotiilet sulivat 600 metrin päässä, mikä vaatii 2 000 astetta. 510 metrin päässä sulivat savitiilet yli 1300 asteessa. Hautakivien kiille suli 380 metrin päässä 900 asteen lämpötilassa. Kiillotettu graniitti muuttui karkeaksi suorasta lämpösäteilystä. Pommi tappoi heti noin 75 000 ihmistä ja tuhosi 90 prosenttia kaupungista. Noin kolmasosa kuolleista oli sotilaita. Pommin aiheuttama tuho kaupungissa oli valtava. Lähellä räjähdyksen maanpintakeskustaa ihmisistä jäi vain varjokuvia asfalttiin noin 500 metriin asti, kun ruumis höyrystyi.

Noin kilometrin säteellä suojaamattomat ihmiset saivat kolmannen asteen palovammoja, jotka tappoivat heidät viikossa. Palovammat tappoivat käytännössä kaikki suojattomat noin kahden kilometrin säteellä.

Laajalla alueella tapahtui hiiltymistä tyypillisesti tulipalloon päin olleilla paljailla pinnoilla, sillä räjähdysenergia vapautui lyhyessä ajassa. Vielä neljän kilometrin päässä puhelinpylväät hiiltyivät 240 asteessa, mutta tavallisempaa tämä oli 1,65–2,4 kilometrin päässä. Puiden lehdet muuttuivat ruskeiksi vielä 2,4 kilometrin päässä. Iho paloi vielä 3,5–4 kilometrin päässä. Tyypillinen paloetäisyys oli 2,3 kilometriä. Tulipallon läpimitta oli lopulta yksi kilometri.

Paineaallon jälkeen tuli ulospäin puhaltava ”helvetintuuli”, jonka nopeus 1,5 kilometrin päässä oli 90 metriä sekunnissa. Tuuli kuljetti avomaalla ihmisiä ja ihmisiin pirstaleita, jotka vammauttivat ja tappoivat. Valtava paineaalto ja tuuli sortivat rakennuksia.

Nagasaki hukkui samanlaiseen kaiken tuhoavaan tulimyrkyyn. "Fat Man" atomipommi pudotettiin sinne 9. elokuuta 1945 ja lähes kaikki tuhoutui noin 1,5 kilometrin säteellä.

Little Boy ja Fat Man olivat aikanaan voimakkaimpia aseita mitä koskaan on käytetty, myöhempiin ydinaseisiin verrattuna ne olivat melko vaatimattomia. "Tsar-Bomba" räjäytettiin koealueella 16 vuotta myöhemmin. Pommi oli tuhansia kertoja voimakkaampi ja se on historian voimakkain ydinase.

Pauli Kinnarinen

Haapajärvinen historian harrastaja

#