keskiviikko 30.11.2022 | 06:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Erja ja Markus Rintala valittiin vuoden 2022 maaseutuyrittäjiksi Haapajärvellä

Tanja Kopsa
Ke 16.11.2022 klo 06:00

Erja ja Markus Rintala viljelevät Herrasen tilaa Haapajärven Ylipäässä. Tilalla viljellään viljaa, hernettä ja timotein siementä. Rintalat valittiin vuoden 2022 maaseutuyrittäjiksi. Valitsijana toimi maaseutulautakunta.

Herrasen tilan historia ulottuu 1500-luvulle saakka. Silloin sitä kutsuttiin Storherraseksi. Useiden ositusten jälkeen tilasta muodostui monia pientiloja, joista yksi on Herrasen tila, joka on Markuksen Maila-äidin kotipaikka.

1960-luvulla Markuksen isovanhemmat Jenny ja Vilhelm Kultalahti ostivat tilan ja harjoittivat maataloutta kunnes 1970-luvulla puikkoihin astui Markuksen vanhemmat Maila ja Kalevi Rintala. He jatkoivat tilanpitoa muutaman vuoden kunnes eläimet lähti ja pellot vuokrattiin vuonna 1974.

Vuonna 1997 Markus aloitti tilan viljelyn toisen työn ohella. Pikkuhiljaa hän alkoi hankkia tarvittavia maataloustyökoneita. Vuonna 2001 Markus aloitti yrittäjänä ja meni Konuille aliurakoitsijaksi. Vuotta myöhemmin hän osti konekaluston Konuilta ja jatkoi itsenäisenä yrittäjänä. Markus on toiminut traktoriurakoitsijana vuodesta 2001.

Talviaikaan Markus tekee lumi- ja hiekoitustöitä, sekä lumenajoa ja jonkin verran metsäajoa. Keväällä ennen kylvöaikaa tehdään polttopuita ja harjataan talven hiekoitushiekat pihoilta pois. Kesällä Markus toimittaa ruokamultaa ja tekee konehommia kuten salaojien huuhteluita ja kasvinsuojeluruiskutuksia. Koko vuodeksi riittää tasaisesti töitä.

Tänä vuonna yrityksen tilanne muuttui sikäli, että hoitoalalla ja metalliteollisuudessa aiemmin työskennellyt Erja tuli kuvioihin mukaan täysipäiväisesti. Yrityksen palveluihin lisättiin kotipalvelu, joka on Erjan työnkuva. Hän muun muassa siivoaa ja tekee pihahommia.

Tottakai tarpeen mukaan pariskunta on toisilleen kaverina. Viime syksynä Markus oli Erjan apuna lehtien keruussa. Keväällä taas Erja oli Markuksen apuna harjaussesongin aikana.

– Ihmiset ikääntyvät ja avuntarve kasvaa. Läheiset saattavat asua kaukana tai heitä ei välttämättä ole. Ikääntyneillä on monenlaisia tarpeita, joihin tarjoamme apua. Palvelut auttavat heitä asumaan parempaa arkea omissa kodeissaan, toteaa pariskunta.

– Olen pienestä pitäen ollut maatilahommissa naapureilla. Nyt meidän 8-vuotias Viljami on innostunut samaan tapaan traktorihommista.

Pariskunta kehuu paikkakunnan yrittäjien keskinäistä hyvää fiilistä. Palveluita ostetaan ja myydään puolin ja toisin, ja apuakin tarvittaessa saa. Kiireapuna yrityksessä käytetään ulkopuolista työvoimaa. Harjoittelijoita on alan kouluista pitkin vuotta. Kesäisin yritys työllistää yhden nuoren kesätyöntekijän.

Vapaa-aikana perhe harrastaa keilaamista, metsässä liikkumista ja tractor pullingia.

– Kisoja on kierretty vuodesta 2008 ja on päästy ihan kärkikahinoihin. Nyt ollaan muutama vuosi ajettu vajaata kilpailukautta, kertoo Markus.

Saunominen kuuluu perheen elämään tiivisti. Ulkosaunan löylyt ovat makeimmat ja sauna lämpiääkin harva se päivä.

– Kyllä se niin on, että saunominen virkistää kummasti pitkän päivän päätteeksi, tuumaa Markus.

#