keskiviikko 30.11.2022 | 05:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven padel-halli viimeistä silausta vaille valmis – Pelaamaan päästään ensi viikolla

Pirkko Vuohtoniemi
To 10.11.2022 klo 11:52

Haapajärvi

Haapajärvelle maanantaina 14.11. Padel Haapajärvi Oy:n toimesta avautuva padel-halli on herättänyt runsaasti kiinnostusta ja vuorojakin on jo varattu.

– Esimerkiksi yritykset ovat varailleet jo vakiovuoroja ottamalla molemmat kentät varaukseen, ja näin he saavat siis koko hallin käyttöönsä, kertoo tyytyväinen yrittäjä Jukka Hanhela.

Hänen luomaansa konseptiin kuuluu, että vakiovuoroihin sisältyy aina tunnin saunavuoro, puolentoista tunnin peliajan lisäksi. Ylätasanteella hallin keskellä sijaitsevan saunan kiuas on aina lämmin ja tilaa riittää isollekin porukalle. Naisille ja miehille on alhaalla erilliset pukuhuoneet vessoineen ja suihkuineen. Hallilta voi viikoittaisten vakiovuorojen lisäksi varata myös yksittäisiä pelikertoja.

Hanhela lupailee peliin sisälle pääsyn olevan helppoa. Jo muutaman kerran jälkeen on mahdollista saada hyviä pelejä aikaan. Padel ei vaadi liikunnallista lahjakkuutta, kovaa kuntoa tai aiempaa kokemusta pallopeleistä. Päinvastoin, pallopelitaustaa omaavat käyttävät helposti liikaa voimaa. Tässä lajissa ei kuitenkaan mitellä lyöntien kovuudessa, vaan juurikin vältetään liian kovia lyöntejä ja pallon pomppimista.

– Se juttu millä tässä oikeasti pärjää on, ettei tee virhettä. Sanotaan, että tämä on älykkäiden ihmisten laji, ei huippukuntoa vaativa- tai voimalaji, Hanhela toteaa.

Laji sopii myös monen ikäisille ja on vähemmän riskialtis kuin tennis tai sulkapallo ja Hanhela toivottaakin kaikki tervetulleeksi lajin pariin.

Itse peliin tarvittavat välineet - mailat ja pallot - saa lainaan hallilta. Paikan päältä on myös mahdollista ostaa maila omaksi. Mailoja Hanhela kertoo olevan erilaisia. Jos painopiste on ylhäällä, maila tuottaa voimakkaamman lyönnin, mutta sen hallinta on hankalampaa. Aloittelijalle hän suositteleekin pyöreänmuotoista mailaa, jossa painopiste on mahdollisimman lähellä kahvaa, tämä helpottaa hallintaa. Kallein maila ei välttämättä ole se paras vasta-alkajalle.

Hanhela kuitenkin lupaa, että hallissa on hyvät vuokramailat joilla pääsee mainiosti alkuun.

Padel on siis mailapeli, jota pelataan nelinpelinä. Yksinkertaistettuna pelitaktiikasta voidaan sanoa, että padelia pelataan joko puolustaen, jolloin pysytellään pelikentän viimeisellä kolmanneksella, painopiste (takapuoli) sekä maila alhaalla, valmiina lyömään alas tulevaa palloa ylöspäin, tai hyökäten, verkon edessä olevalla kolmanneksella. Tällöin mailaa pidetään ylhäällä josta pallo voidaan lyödä helposti alaspäin vastustajan puolelle. Padelissa lyönnit tehdään jäykällä ranteella, toisin kuin vaikkapa sulkapallossa. Itse maila on lyhytkahvainen, paksuhko sekä rei’itetty ilmanvastuksen pienentämiseksi. Pallo muistuttaa tennispalloa mutta on kevyempi.

– Kun aloittelin lajia, ei ollut yhtään suomalaista padel-valmentajaa. Youtubesta katsottiin espanjankielisiä videoita ja opeteltiin niistä, Hanhela muistelee. Hän onkin hankkinut avajaisviikoksi Rahkalan Petrin ja Puurulan Paulin hallille opettamaan kiinnostuneille oikeita mailaotteita ja pelin kulkua. Heidän vetämänsä perehdytykset ovat asiakkaille ilmaisia, ja Hanhela suosittaakin varaamaan sellaisen pikaisesti. Lajista löytyy myös paljon tietoa nettisivulta www.padelsuomi.com.

Pelihallin pihaan pääsee Pohdinkadulta kääntyvästä liittymästä. Hallin edessä on parkkitilaa ja portaat johtavat päätyovelle, josta pääsee sisään. Kengät jätetään ulko-ovelle ja painetaan päälle valot. Ne sammuvat aikanaan itsekseen. Liikkumiseen sopivat vaatteet ja sisäpelikengät ovat siis ainoat pakolliset mukana tuotavat varusteet.

Espanjassa padel on nimenomaan yhteistä tekemistä ja ajanviettoa. Kaverukset, perheet tai työporukat tulevat pelikenttien äärelle viettämään aikaa yhdessä. Ennen tai jälkeen pelin istutaan alas ja vaihdetaan kuulumisia. Useiden hallien rakennuttamisesta huolimatta Hanhela korostaa, että kaikki on lähtenyt liikkeelle ”rakkaudesta lajiin” ja hän mieltää itsensä enemmän vain yhdeksi pelaajaksi muiden joukossa. Vaikka harrastuksesta on tullut työ ja kyseessä on pohjimmiltaan liiketoiminta, hän pitää myös erittäin tärkeänä arvona sitä, että yhdessäolon kulttuuri kulkisi kiinteästi pelin mukana Suomessakin.

– Tätä toivon myös tänne Haapajärvelle! toteaa Hanhela innostuneena.

#