keskiviikko 30.11.2022 | 04:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäkiset Kangaskokot vaihtoivat öljystä maalämpöön – Hinta "vajaa parikymppiä, josta avustus neljä tonttua"

Outi Levä
Ke 9.11.2022 klo 06:00

Viime vuonna Jouko ja Pirjo Kangaskokon vävyn ja tyttären kotitalon peltoon upotettiin pari kilometriä putkea maalämpöä varten. Kokemukset ovat olleet hyviä, joten isä-Joukokin alkoi suunnitella taajamassa sijaitsevan omakotitalon öljylämmityksen vaihtamista maalämpöön.

Marraskuun alussa, torstaiaamuna Lähteentiellä jyrisee niin, että vieressä seisovan korvaan pitää huutaa, eikä sittenkään selvää saa.

Kangaskokkojen talon kohdalla seisoo kuorma-auto, josta pihalle menee oranssi putki. Talon päädyssä jyskyttää pora. Kolmenkymmenen metrin pituinen paksu putki siirtää liejua tontin takalaidalle.

– Se on ilmaa, vettä ja hiekkaa, sanoo poraaja Joakim Granholm pedersörelaisesta Drilltec Ab:sta.

Maalämmön suosio on noussut ja putkia upotetaan maahan, jos tilaa on tai porataan kaivo, josta lämpö saadaan.

– Aika paljon näitä nyt on, uusia tilauksia pystytään ottamaan vasta ensi keväälle, sanoo Granholm.

Kangaskokkojen kaivon syvyydeksi tulee 160 metriä. Granholmin mukaan syvyys riippuu lämmitettävän tilan pinta-alasta ja siitä paljonko öljyä on aikaisemmin kulunut.

– Suhde on suunnilleen metri kaivoa yhtä neliötä kohti, sanoo Granholm. Porauksen hinta on kolmenkympin kieppeillä metriltä.

Kangaskokot ovat hakeneet valtion tukea, mutta sen saaminen ei ole varmaa. Vuosi sitten maalämpöpumppua tarjottiin asennettuna noin 17.000 euron hintaan, josta voi saada kotitalousvähennyksen verotuksessa.

Vuosina 2022-2027 kotitalousvähennyksenä voi vähentää enintään 60 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta tai 30 prosenttia maksetusta palkasta ja sivukuluista 100 euron omavastuun jälkeen. Vähennyksen enimmäismäärä on 2 250 euroa henkilöltä. Kotitalousvähennykseen oikeutettuja ovat molemmat puolisot.

Poraus etenee rivakasti, noin 40-60 metriä tunnissa. Granholm vaihtaa välillä kolmemetrisiä poratankoja ja hätistelee uteliaat kauemmaksi roiskeista. Kun reikä on tarpeeksi syvä, se pestään. Reikään lasketaan muoviletku mutkin, Granholmin mukaan “kuin Y”. Maasta saatava lämpö on alle + 5 °C, sen pumppu nostaa noin + 30-70 asteeseen. Vaatimuksena maalämmön asentamiseen on, että talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, yleensä lattia- tai patterilämmitys.

Kangaskokkojen talo on rakennettu vuonna 1979 ja lämmityskattila uusittu 15 vuotta sitten.

– Öljyä on kulunut 1500-1800 litraa talvesta riippuen. Öljylämmityksen muuttaminen maalämpöön maksaa vajaa parikymppiä, josta valtion tuki neljä “tonttua”, vastaa Kangaskokko kaverilleen facebookissa.

Maalämmön arvioidaan pudottavan kodin lämmityskuluja jopa 50-80 prosenttia öljy- ja sähkölämmitykseen verrattuna. Pakettiin kuuluu myös parinsadan litran lämminvesivaraaja, jolloin järjestelmä hyötysuhde on parempi.

#