keskiviikko 30.11.2022 | 05:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven tuulivoimahankkeen kaavoitusaloite allekirjoitettu – Kiiskinevalla aloitetaan ympäristövaikutusten arviointi ja tuulimittaukset

Senni Kokkoniemi
Ti 8.11.2022 klo 06:00

Marraskuun ensimmäisenä päivänä uusiutuvan energian hankkeita kehittävä ja rakentava ABO Wind järjesti Reisjärvellä alueen tuulivoimahanketta koskevan, kaikille avoimen infotilaisuuden Kisatien koulun ruokalassa.

Tapahtuma oli vapaamuotoinen eikä puhujaa ollut, joten kävijät pääsivät tutustumaan hankkeeseen karttojen välityksellä ja paikalla olleiden asiantuntijoiden kanssa keskustelemalla.

Suunniteltu hankealue on Kiiskinevalla, noin seitsemän kilometrin päässä Reisjärven kirkonkylältä Sievin ja Haapajärven rajojen tuntumassa. Selvitysalue on noin 2400 hehtaarin suuruinen.

– Kaavoitusaloitteessa sovittiin 20 turbiinin rakentamisesta, mutta todennäköisesti määrä tulisi olemaan vähemmän. Luultavasti tuulipuiston suuruus olisi noin 13-20 turbiinia, ABO Windin projektipäällikkö Emma Sevón kertoo.

Tällä hetkellä tuulivoimahanke on suunnitteluvaiheessa. Reisjärven kunta on allekirjoittanut kaavoitusaloitteen, jonka myötä hankealueella aloitetaan ELY-keskuksen aloitteesta ympäristövaikutusten arviointi ja tuulimittaukset.

– Ympäristövaikutusten arvioinnilla muun muassa kartoitetaan, onko alueella esimerkiksi uhanlaisia lintuja, kasveja tai arkeologisia löydöksiä. Ympäristövaikutusten arviointiin saavat osallistua myös kaikki ne, joihin hanke voi vaikuttaa, eli esimerkiksi alueen asukkaat tai järjestöt. Lisäksi alueen soveltuvuus tuulivoimakäyttöön tarkistetaan muun muassa tuulimittausten avulla, Sevón jatkaa.

Tuulimittaukset kestävät vähintään vuoden, jotta alueen tuulioloista saadaan tarpeeksi tarkkaa tietoa. Kaiken kaikkiaan Sevón kertoo selvitystöiden kestävän noin 4-6 vuotta. Mahdollisiin rakennustöihin päästäisiin siis aikaisintaan vuonna 2026.

Kiiskinevan tuulivoimapuiston toteutuminen edellyttää ELY-keskukelta hyväksyvää lausuntoa ympäristövaikutusten arvioinnin pohjalta. Tämän jälkeen hankealueelle voidaan hankkia rakennusluvat.

– Rakentaminen vie tuulipuiston koosta riippuen 1-2 vuotta, mutta tehdään ensin nyt rauhassa nämä selvitykset.

Mutta riittääkö verkon kantokyky jälleen yhden tuulipuiston pyörittämiseen? Tällä hetkellä Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid on rakentamassa uusia voimalinjoja Reisjärven keskustasta itään päin. Toinen mahdollinen sähköverkon liityntä piste on Sevónin mukaan Sievin ja Nivalan välisessä voimalinjassa.

– Varsinkin Pohjanmaan alueella on nyt paljon tuulivoimahankkeita ja on ymmärrettävää, että tungosta verkkoon on aika paljon. Reisjärven tuulivoimapuiston kantaverkon liityntäpiste selviää sitten, kun on tehty alueen verkkoyhtiöiden kanssa tarkempia suunnitelmia taloudellisesti järkevimmästä ratkaisusta.

#