perjantai 3.2.2023 | 02:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Selänne testasi Tynnyrikosken luontopolun – Pientä "city-ihmisen" eksymisenpelkoa lukuun ottamatta reitti ylitti odotukset

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 23.9.2022 klo 12:11

Selänne-lehti testasi Tynnyrikosken luontopolun viime keskiviikkona. Olimme suunnitelleet jonkin Retkeilevä Haapajärvi -hankkeeseen kuuluvan kohteen testaamista pitkään, mutta näin monen menevän ihmisen aikataulujen yhteensovittaminen on ollut suoraan sanottuna hankalaa. Nyt yhteinen hetki järjestyi kuin taikaiskusta.

Hui, mikä rotko!
Satu Kangas-Viljamäki

Tynnyrikoski puolestaan valikoitui isosta joukosta tuntemattomuutensa vuoksi, sillä kukaan muu kuin Tanja ei ollut käynyt siellä aikaisemmin! Olimme siis lähestulkoon ummikkoina liikenteessä. Tai niin minä luulin. Paikan päällä tajusin käyneeni reitin lähtöpaikalla aikaisemminkVUORI-harjoituksissa vuosia sitten.

Kokoonnuimme Tynnyrikoskelle puolen päivän jälkeen; Senni Kokkoniemi, Outi Levä, Seija ja Jermu Martiskainen, Tanja Kopsa, Minna Lepistö-Yli-Tokola ja allekirjoittanut.

Heti alkuun olisin kaivannut lähtöpaikalle selkeää osoitetta, jonka mukaan suunnistaa. Kaupungin sivuilla on tarkka selostus ajoreitistä ja kävelyreitistä, mutta ainakin minusta on tullut niin urbaani navigaattorin käyttäjä, etten viitsisi enää seurata kuinka monta kilometriä olen mitäkin tietä ajanut ennen seuraavaa käännöstä. Opasteet olivat kuitenkin kunnossa, joten emme eksyneet ja pääsimme retkeilemään.

Veden äärellä on rauhallista.
Satu Kangas-Viljamäki

Reittipohja on leveä ja tasainen. Maisemat ovat kauniita ja muun muassa Outi ihmetteli ääneen miten kauniita ja erilaisia maisemia Haapajärvellä voi olla.

– En ole tiennyt, että täällä on tällaistakin, Kärsämäellä asuva Outi hämmästeli useaan otteeseen.

Reitistä lähti useita polkuja eri suuntiin, mikä laittoi ummikot epäilemään useaan otteeseen oikeaa suuntaa. Emme kuitenkaan poikenneet minnekään ja pysyimme reitillä. Emme myöskään hoksanneet missä reittikuvauksessa mainittu Peikkopolku oli tai missä kota, joten söimme eväät ja paistoimme makkarat reitin alussa olevan, paikallisten reserviläisjärjestöjen majan pihassa. Kiittävät terveiset heille! Siivosimme jälkemme poislähtiessämme.

Seurueemme nuorin, neljävuotias Jermu piti retkeä onnistuneena. Hän tutki luontoa koko matkan ajan, odotteli oravia ja mietti, voiko kivi kasvaa.

– Parasta oli makkara! pyhäjärvinen nuori mies tuumasi retken lopussa.

Seija ja Jermu ihastelevat upeita maisemia.
Satu Kangas-Viljamäki

Noin puolet reitistä kulkee joen yläpuolisella harjanteella, ja maisemat ovat kerrassaan hienoja. Harjannetta kulkeva osuus on aavistuksen hankalampaa kävellä ja syksyn edetessä luultavasti liukaskin. Askelet on siis aseteltava varoen. Pahimmille kohdille on rakennettu pitkokset ja kaiteet, joten reitille voi silti lähteä hyvillä mielin.

Harjanteen kasvillisuus on myös mielenkiintoinen. Se toi koulumuistoja melkein jokaisen kulkijan mieleen. Kasvikansioita kiiteltiin ja manattiin pitkin matkaa samalla, kun tutkimme pientä bambumetsikköä muistuttavaa kangaskortekasvustoa. Ainakin allekirjoittanut ja Minna Lepistö-Yli-Tokola olivat syöneet lapsina alueella runsaasti kasvavia ketunleipiä.

Retkeilevä Haapajärvi -hankkeella rakennettiin vuoden 2021 loppuun kuudelle kylälle 20 ulkoilureittiä ja luontokohdetta yli 180 kilometrin matkalle. Hankkeessa olivat mukana Haapajärven kylistä Autioranta-Oksava, Koposperä, Kuona-Välioja, Kumiseva, Kuusaa-Jokela, Siiponkoski ja Haaga-Tiitto. Ne tekivät rakennustyön 4 500 talkootyötunnilla.

Näitä seuraamalla pysyy tallessa.
Seija Martiskainen

Hanke sai Keskipiste Leaderin rahoituksen tarvikehankintoihin, projektipäällikkön palkkaamiseen ja retkeilykartan tekemiseen. Haapajärven kaupungin kotisivuille saatiin retkeilyreitit, reittiselostukset, kartat ja kylien esittely.

Investointihankkeella rakennettiin reiteille siltoja, pitkospuita, rinneportaita, turva-aitoja ja raivattiin reitit. Kaikki reitit viitoitettiin maastoon. Reittien alkuun tehtiin infotaulut karttoineen, osalle reiteistä havainto- ja luontotauluja, varoitus- ja ohjetauluja. Tauluja tuli yhteensä 118 ja tienvarsille palvelukohtaiset opasteet. Reittien viitoituksessa oli kylillä suuri urakka. Viittoja maastoon tuli 370 ja merkkipaaluja 160.

#