keskiviikko 28.9.2022 | 11:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Hirvi on maamme suurikokoisin hirvieläin, ja liikenteessä sitä kannattaa kunnioittaa

Ke 21.9.2022 klo 06:00

Liikenneturva muistutteli jo elokuun lopulla autoilijoita pitämään nopeuden alhaisena ja pysymään valppaana varsinkin hirvivaara-alueella. Sepä ei ole huono neuvo. Hirvi on maamme suurikokoisin hirvieläin; ruumiin pituus voi olla jopa 300 cm, säkäkorkeus 170–210 cm ja elopaino sonneilla jopa 600 kg (riista.fi).

Pari viikkoa sitten oikaisin Nivalasta Reisjärvelle Kalkkuperäntien kautta, ja onneksi päätin jo lähtiessä ajella hiljaa marjastajien ja tien mahdollisen huonon kunnon vuoksi. Pääsinköhän kilometriäkään kohti Levonperää, kun eteeni loikkasi iso uroshirvi. Hitaan vauhtini ansiosta tilanne ei ollut vaarallinen kummallekaan osapuolelle ja ajelin jonkin matkaa herra hirven peesissä.

Huonomminkin on joskus meinannut käydä. Siitä on jo useampi vuosi kun ajelin Reisjärveltä Haapajärven suuntaan Tuomiperän kautta. Tien varressa oli hirviporukka, hiljensin ja tilanne näytti rauhalliselta. Ohi mentyäni kiihdytin hiljoskellen, kunnes eteeni loikkasi suu vaahdossa juokseva hirvi. Kyllä säikähdin, onneksi äkkijarrutus tepsi siinä hetkessä. Jäin odottamaan vielä koiraa, mutta sitä ei näkynyt. Hirvi meni kaiketi menojaan.

Älkääkä sitten käsittäkö väärin, en millään muotoa moiti jahtiväkeä. En, he tekevät tärkeää työtä, mutta toivon kertomani muistuttavan ihmisiä varovaisuuteen. Liikenneturva kertoo, että hirvet lähtevät liikkeelle, kun metsästyskausi ja kiima-aika alkavat. Vuonna 2021 tapahtui lähes 14 000 riistaonnettomuutta. Hirveen törmättiin 1 680 kertaa. Valtaosa hirvieläinonnettomuuksista tapahtui hämärässä tai pimeässä. Lähes kolmannes onnettomuuksista tapahtui syys-lokakuussa.

Eihän kasvateta noita lukuja enää yhtään enempää, vaan ajetaan maltillisesti järki kädessä.

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

#