keskiviikko 28.9.2022 | 12:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Tehokas ihminen

Ke 21.9.2022 klo 13:30

On aivan sama mitä asiaa tai tavaraa ihminen joutuu viemään paikasta toiseen, niin kohta huomataan, että mitä enemmän vie kerrallaan sitä pikemmin työ on valmis. Tällä tavalla ihminen säästää aikaa. Tämän säästetyn ajan ihminen käyttää ryhtymällä siirtämään tavaroita tai asioita jossain muualla mahdollisimman paljon kerrallaan, että säästyisi aikaa. Sellainen ihminen on tehokas, joka kykenee siirtämään tavaroita tai asioita paljon kerrallaan ja säästämään aikaa.

Tehokaskin ihminen tarvitsee joskus lomaa ja hän suunnittelee lomalleen mahdollisimman paljon sisältöä. Tällä tavalla hän säästää aikaa, koska kokee mahdollisimman lyhyellä aikaa mahdollisimman monta kokemusta. Tämä on kiinalainen tapa lomailla. Tullaan laivalla Helsinkiin, käydään torilla, otetaan kuvia ja otatetaan itsestä seisomassa Sibeliusmonumentin luona ja näin on koettu Suomi ennen kuin noustaan taas laivaan ja matkustetaan Tukholmaan. Kuvat katsellaan kotimaassa, jos muistetaan ja on saatu säästettyä aikaa, että ehditään katsoa kuvia. Tällä tavalla voi matkustaa maailman ympäri näkemättä mitään, mutta on matkustettu maailman ympäri. Näkemättä ja kokematta on jäänyt esimerkiksi Lemmensilta tai Kangaskylän ravit. Köyhäksi on jäänyt kiinalaisen lomakokemus.

Tehokas ihminen tarvitsee tehokkaan muistin, että hän voi muistella runsaita kokemuksiaan. Ihmisen muisti tuppaa olemaan sellainen, että jos se tuntee itsensä liian kylläiseksi, niin se tyrkkii asioita reunan yli. Sinne ne sitten menevät, ei auta, vaikka kuvista hakisi apua. Helsinki ja Tukholma sekoittuvat keskenään. Tässä tapauksessa muisto Petäjänmäen hiihtokeskuksesta olisi tyrkännyt muistista pois esim. Tallinnan. Petäjänmäellä ei voi juuri nyt hiihtää, mutta lenkkeillä voi metsän hiljaisuudessa. Varmaan hiljaisuus tekisi lähtemättömän jäljen metropolien asukkaisiin.

Tehokas ihminen tulee yhteiskunnalle halvaksi. Hän on valmistunut lyhyessä ajassa ammattiin ja siirtänyt valtavan määrän tavaroita ja asioita paikasta toiseen. Lomat ovat olleet lyhyitä ja tehokkaita, sairaslomat olemattomia, eikä ruokatunteja ole pidetty juuri lainkaan. Lyhyen ja tehokkaan elämänsä päätteeksi tehokas ihminen kuolee äkisti sydänkohtaukseen ja lyhyen ja tehokkaan elvytyksen jälkeen todetaan, että se oli sitten siinä.

Jukka Puranen

Kirjoittaja on kulttuuriin hurahtanut, reisjärvinen metallimies

#