keskiviikko 28.9.2022 | 12:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Haapajärvisen Kome Oy:n tilauskanta on vahva ja he tarvitsevat lisää tekijöitä – Yritys käynnistää rekrykoulutuksen yhteistyössä JEDU:n kanssa

Tanja Kopsa
Pe 16.9.2022 klo 06:00

Kuorma-autojen päällisrakenteiden ja perävaunujen valmistaja Kome Oy käynnistää rekrykoulutuksen yhteistyössä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU:n kanssa lokakuun alussa Haapajärvellä. Koulutus on ensimmäinen laatuaan. Haku koulutukseen on tämän kuun loppuun saakka.

– Tarvitsemme lisää osaavia tekijöitä Haapajärven tehtaalle. Tilauskanta on niin vahva, että tarvitsemme kaikille prosessin tasoille lisää työntekijöitä, etenkin hitsareita ja loppukokoonpanon asentajia, sanovat Kome Oy:n toimitusjohtaja Jani Kortelainen ja Haapajärven yksikön päällikkö Jarkko Toivoniemi.

Rekrykoulutukseen haetaan esimerkiksi uudelleen kouluttautujia. Kortelaisen aiemman kokemuksen mukaan heistä on saatu hyviä työntekijöitä. Myös ilman ammatillista koulutusta olevat henkilöt voivat hakea rekrykoulutukseen.

JEDU huolehtii teoriaopetuksesta ja käytännön työharjoittelu toteutuu Haapajärven tehtaalla.

– Tärkeintä on hyvä positiivinen asenne, motivaatio ja halu oppia uutta, kannustavat miehet.

Tavoitteena ja toiveena on, että ne jotka lähtevät koulutukseen päätyisivät työntekijöiksi. Myös naisia kannustetaan hakemaan koulutukseen.

– Yhtiöllämme on vahva tahto työllistää ihmisiä. Pyrimme myös siihen, että saisimme nuorta porukkaa juurtumaan tälle alueelle. Monessa kunnassa on ongelma, että kun nuori saa koulutuksen, hän hakeutuu muualle töihin kun ei näe mahdollisuuksia kotipaikkakunnalla. Rekrykoulutuksen avulla yritämme houkutella myös perheellisiä asettumaan Haapajärvelle asumaan ja elämään. Näin saisimme alueellista hyvinvointia, sanoo Kortelainen.

Miesten mukaan töihin haetaan luonnollisesti myös jo alalle kouluttautuneita tai työelämässä oppinsa saaneita tekijöitä. Vastavalmistuneenkin kannattaa hakea työpaikkaa. Esimerkiksi hitsariksi pääsee kun on näyttöjä, että hitsaaminen sujuu ja sauma on komea.

Kome Oy tekee tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Harjoittelijoita, kesätyöntekijöitä ja opinnäytetyöntekijöitä on ammatillisista oppilaitoksista, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista.

Yhtiössä on töitä riittänyt epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta.

– Materiaalien saatavuus alkoi huonontua viime vuoden lopulla. Varauduimme ja varastoimme niitä. Näin olemme pystyneet toimimaan normaalisti koko ajan. Pieniä haasteita on toki hintakehityksen kanssa, ei tiedetä mitä materiaalit maksavat tulevaisuudessa, toteaa Kortelainen.

Yhtiöllä on yksiköt paitsi Haapajärvellä myös Iisalmessa, Rautalammilla ja Mikkelissä. Se työllistää yhteensä 80 ihmistä, joista 30 työskentelee Haapajärven tehtaalla eri tehtävissä.

#