keskiviikko 28.9.2022 | 13:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Asuinrakennus ja kaksi piharakennusta tuhoutui tulipalossa Kärsämäellä, tiistaita vasten yöllä hälytti jälleen

Outi Levä
Ti 6.9.2022 klo 19:00

Perjantaina 2.9 klo 2.42 rekkakuski ilmoitti tulipalosta Kärsämäellä. Pari minuuttia myöhemmin ilmoitus tarkentui: S-marketin takana palaa “omakotitalon” kokoinen rakennus ilmiliekeissä, ehkä varastorakennus.

Tehtävälle hälytettiin pelastus- ja tukiyksiköitä vasteen mukaisesti Kärsämäen, Pulkkilan ja Haapajärven paloasemilta sekä päivystävä palomestari. Yksiköt olivat liikkeellä 3-7 minuutin kuluttua hälytyksestä, lukuun ottamatta Kärsämäen paloaseman yksiköitä. Matkalla kohteeseen ilmoitus tarkentui jälleen kello 3.02, että palo on levinnyt myös asuinrakennukseen.

Ensimmäiset yksiköt Pulkkilasta ja Haapajärveltä olivat kohteessa lähes yhtäaikaisesti noin klo 3.09. Aika ilmoituksesta ja palon leviämisestä asuinrakennukseen oli noin 20 minuuttia. Ensimmäisen yksikön toimintavalmiusaika kohteeseen oli noin 27 minuuttia. Vahvistukseksi hälytettiin myös Pyhäjärven paloaseman yksiköitä, kun varmistui, ettei Kärsämäen yksiköitä saatu liikkeelle.

Myöhemmin palaneen ja sammutetun omakotitalon katon muhaeristeet syttyivät uudelleen.

Pelastuslaitos sammutti kytevän palon kahden yksikön voimin. Palon syytä tutkitaan. Tiistaita vasten yöllä klo 1.11 samassa kohteessa epäily tulipalosta aiheutti hälytyksen. Kärsämäen oma yksikkö ei todennut tulipaloon viitaavaa.

Jokilaaksojen Pelastuslaitoksen 3.9. lähettämän lehdistötiedotteen mukaan Kärsämäen paloaseman toimintavalmiudessa on ollut epävarmuutta jo pidemmän aikaa, kuten pienten taajamien sopimuspalokuntatoimintaan perustuvien paloasemien toimintavarmuudessa laajemminkin, lähes koko Suomessa.

Pelastuslaitos tiedottaa, että Kärsämäellä epävarmuutta vähentäviä toimenpiteitä on käynnistetty jo keväällä ja pyritty korjaamaan yhteistyössä sopimuspalokunnan, Kärsämäen VPK:n kanssa. Jokilaaksojen pelastuslaitos tekee selvityksen pelastustoiminnan kulusta.

Samassa yhteydessä selvitetään myös syitä, miksi Kärsämäen yksiköitä ei saatu liikkeelle juuri näiden tehtävien aikana. Myös toimenpiteet Kärsämäen paloaseman toimintavalmiusongelman pikaiseen parantamiseen on aloitettu ja pitempivaikutteisia toimia käynnistetään.

Tässäkö syy: ”Jokilaaksojen Pelastuslaitos lopetti Kärsämäen VPK:lta varallaolon. Ei ole vuorolistoja, kuka olisi lähdössä. Kun talvi tulossa ja sähkö kallista, oman auton 24/7 roikassa pitäminen maksaa niin, ettei kukaan varulta pidä”, kerrotaan facebookin Kärsämäkiset juuret -ryhmässä.

– Varallaolo loppui koko alueelta. Kärsämäellä on osaavaa porukkaa ja he myös harjoittelevat, mutta pienillä paikkakunnilla ei vain aina ole lähtijöitä, sanoo palomestari Tapani Lehtelä.

#