keskiviikko 28.9.2022 | 12:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Väkeä riitti Haapajärven ValoVirtaa -lähetysjuhlilla – Inkerin kirkko rukoilee rauhan puolesta

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 6.9.2022 klo 15:03 | päivitetty ti 15:07

Pitkään valmistellut ja hartaasti odotetut Oulun hiippakunnan lähetysjuhlat järjestettiin Haapajärvellä viikonloppuna.

Juhla käynnistyi perjantain Kassa virtaa -toritapahtumalla, jossa esiintyivät muun muassa Katri Niiranen-Kilasi, Haapalastut ja Haapakitarat. Kylmä ja sateinen sää verotti tapahtuman kävijämäärää, mutta ei torin tunnelmaa. Ihmiset kuuntelivat esityksiä, tekivät ostoksia ja juttelivat ystäviensä kanssa kiireettä.

Lauantain ohjelmasta poimimme tarkempaan kuunteluun Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksessä työskentelevän Pekka Jauhiaisen ”laturin” Inkerin kirkosta ja Ukrainan kriisistä.

– Osa työajastani kuuluu lähetystyössä, osa hallinnossa. Olen sellainen Venäjän lähetystyön sekatyömies, Jauhiainen kertoo roolistaan Inkerin kirkossa.

Korona ja Ukrainan tilanne ovat luoneet haasteita Inkerin kirkon toiminnalle.

– Rajat olivat koronapandemian aikana pitkään kiinni, eikä Venäjälle päässyt kuin erikoisreittejä pitkin. Se vaikeutti käytännön työtämme ja jouduimme tukeutumaan erilaisten vierailijoiden, kuten remonttiryhmien apuun, Jauhiainen kertoo.

Tiedonkulku hidastui, minkä vuoksi Inkerin kirkko etsi uusia tapoja toimia, kuten internet ja televisio.

Keltossa on Inkerin kirkon luterilainen seurakunta, joka perustettiin nykymuodossaan vuonna 1989. Kelton kirkko rakennettiin Kolpinan kylään, ja se vihittiin käyttöön vuonna 1992.
Pekka Jauhiainen

Pienen hetken, pahimman pandemian jälkeen rajat näyttivät avautuvan, mutta Ukrainan kriisin syntymisen jälkeen rajan ylittämistä ryhdyttiin jälleen rajoittamaan.

– Suomi pysäytti junaliikenteen. Ymmärrän sen, vaikka en ole asiasta samaa mieltä, sillä tähänkin asiaan on olemassa monia näkökulmia.

Ukrainan suhteen Inkerin kirkko on turvautunut ja turvautuu edelleen rukoukseen rauhan puolesta.

Inkerin kirkko

Monikansallinen, yli 400–vuotias koko Venäjän federaation alueella toimiva luterilainen kirkko

Hengellinen koti Venäjällä kaikille niille, jotka kokevat luterilaisuuden omakseen

Toimii monipuolisesti muun muassa lasten ja vanhusten hyväksi, kouluttaa, tekee lähetystyötä sekä diakoniatyötä

Kirkkoon kuuluvat Karjalan-, Pietarin-, Länsi-Inkerin-, Moskovan-, Volgan-, Uralin- ja Siperian rovastikunnat

– Rukouksemme alkoivat jo ennen kriisin syttymistä, sillä olimme saaneet Ukrainasta pyyntöjä rukoilla rauhan puolesta. Myös burjaatit ja ukrainalaiset ovat rukoilleet yhdessä, sillä perinteisesti nämä kansat on lähetetty taistelemaan toisiaan vastaan, Jauhiainen kertoo ja sanoo Inkerin kirkon olevan Venäjällä neutraali toimija.

– Emme voi osoittaa ketään sormella, vain rukoilla yhteisen rauhan puolesta.

Jauhiainen painottaa, ettei ystävyyttä ja yhteyttä, tai sitä mitä olemme yhdessä rakentaneet saa unohtaa.

– Rajan läheisyydessä kulki ja kulkee monenlaisia huhuja ja ihmiset ovat peloissaan. Venäjällä on pelätty ihan oikeasti sitä, että Suomi tai Nato hyökkää Venäjälle.

Maaliskuun jälkeen hinnat ovat nousseet Venäjällä moninkertaisiksi.

– Jos kaikessa tapahtuu hinnannousua, niin mitä se tarkoittaa tavalliselle ihmiselle? Diakoniatyön tarve ainakin kasvaa. Myös kirkon merkitys kasvaa, sillä kriisissä ihmisen alkavat usein miettiä, mikä on elämän tarkoitus ja merkitys. Monen venäläisen tietämys kristinuskosta on todella ohutta ja sen vuoksi Inkerin kirkolla on selkeä tehtävä. Strategiamme kolme pääkohtaa ovat informaatio eli ihmisten tavoittaminen, konfirmaatio eli opettaminen ja koulutus sekä ordinaatio eli valtuuttaminen.

Yläasteen aulassa pidetyn luennon jälkeen väki siirtyi Monitoimitalolle Virtaa Valosta -päiväjuhlaan. Lähetystyötä tekevät järjestöt esittäytyivät Monitoimitalon aulassa ja lavalla nähtiin muun muassa piispa Jukka Keskitalo, Kua Wee Seng sekä Nobile-kuoro.

Nobile-kuoro esiintyi Monitoimitalolla lauantaina.
Pekka Jauhiainen

– Kyllä on ihana, mielenkiintoinen ja hyvä ohjelma Haapajärvellä. Kaikki on järjestetty niin hyvin. On hyvä, että tänne on järjestetty näitä lepohuoneitakin, sillä lähdin aamulla kotoa kahdeksan aikaan ja aion olla täällä iltaan asti. Odotan erityisesti Veren ääni -konserttia kirkossa, 82-vuotias veteliläinen teologi, Hanna-Leena Lehtola kertoi.

Pirkko Anttila (vas.) ja Hanna-Leena Lehtola olivat saapuneet Haapajärvelle Vetelistä.
Satu Kangas-Viljamäki

Lehtola oli tullut Haapajärvelle yhteiskyydillä, sillä hänen sanojensa mukaan: ”Hengelliset juhlat kuuluvat kesään”.

– En ole päässyt hengellisille juhlille muutamaan vuoteen ja nyt päätin lähteä, kun juhlat osuivat näin lähelle. Osallistuin lähetysjuhlille viimeksi vuonna 2004, jolloin juhlaa vietettiin Kemijärvellä.

Talkooväki mukana juhlassa

SPR Haapajärven Ensiapuryhmä päivysti Monitoimitalon uumenissa viikonloppuna, ja he olivat pyytäneet avukseen SPR Reisjärven EA-ryhmän.

– Päivystämme täällä vuoroissa, mutta mitään vakavampaa ei ole sattunut. Lepohuoneet ovat olleet tarpeen, reisjärvinen Liisa Lindholm kertoo.

Ryhmä on seurannut juhlan tapahtumia sen, mitä ovat omilta kiireiltään ehtineet.

– Tämä on ollut mielenkiintoista ja kaikki on järjestetty erittäin hyvin, ryhmä kiittelee.

#