keskiviikko 28.9.2022 | 11:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mikko Kinnusen tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi: "Sellainen maa, jossa ihmiset uskaltavat perustaa perheitä ja jossa jokainen lapsi on arvokas itsenään"

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 6.9.2022 klo 06:00

Mikko Kinnusen (kesk.) ensimmäinen kausi kansanedustajana on loppusuoralla.

– Onpahan ollut mielenkiintoinen kausi! Mielelläni voisin tässä työssä jatkaakin, Kinnunen kiteyttää tuntonsa kesken jäsenvaalikiertueen.

– Eduskunnan konkarit ovat sanoneet useaan otteeseen, että me ensimmäisen kauden kansanedustajat emme ole nähneet eduskunnan normaalia arkea vielä ollenkaan. Millaistahan se mahtaa olla? hän aprikoi.

Takana ovat muun muassa sote-uudistuksen maaliin saattaminen, koronapandemia ja edelleen käynnissä oleva Ukrainan sota.

– Neljän vuoteen on mahtunut paljon isoja ja pieniä itselleni merkityksellisiä asioita.

Ensimmäisenä isona saavutuksena Kinnunen pitää sote-uudistusta.

– Teimme Perustuslakivaliokunnassa lujasti töitä, jotta uudistus ehti ajallaan Sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja edelleen koko eduskunnan käsittelyyn. Kun päätös lyötiin pöytään, ukkonen jyrisi samaan aikaan eduskuntatalon yllä, Kinnunen naurahtaa ja jatkaa:

– Isoin päätös saatiin maaliin 15 vuoden pyörityksen jälkeen. Jos tarvetta ilmenee, lakiin voidaan tehdä myöhemmin korjaussarjoja.

Onnistumista Kinnunen kokee myös oppivelvollisuuden laajentamisesta.

– Se lämmittää erityisopettajan sydäntä. Seurantatulokset ovat olleet hyviä ja uskon sen vaikuttaneen isosti siihen, että korona-aikanakin nuoret löysivät jatko-opiskelupaikkansa. Se raha, mikä tähän käytetään nyt, tulee varmasti pitkällä tähtäimellä takaisin koulupudokkaiden ja syrjäytymisen vähenemisenä.

Mikäli Kinnunen valitaan uudelle kaudelle, hänen tavoitteensa on parantaa nuorten seuraavaa nivelvaihetta, kuten lukiosta yliopistoon tai ammattikorkeakouluun siirtymistä.

– Ensisijaisuuspisteet eivät toimi, eikä matematiikan suuri painoarvo kaikilla aloilla ole järkevää. Näitä asioita on syytä käydä uudelleen läpi. Oma tavoitteeni ja haaveeni on tehdä Suomesta kokonaisvaltaisesti lapsiystävällinen. Sellainen maa, jossa ihmiset uskaltavat perustaa perheitä ja jossa jokainen lapsi on arvokas itsenään.

Nuorten jaksamiseen täytyisi Kinnusen mukaan kiinnittää yhä enemmän huomiota.

– Mahdollisimman aikainen avun saaminen voi estää tilanteiden kärjistymisen. Kun uudet hyvinvointialueet aloittavat, meidän on varmistettava, että koulupsykologit ja kuraattorit pysyvät kouluilla, eikä heidän työpisteitään siirretä mihinkään virastoihin.

Kinnunen haluaa edistää kaikkine ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja pitää tärkeänä muun muassa sitä, että jokainen lapsi saa harrastaa.

– Toivon, että Reisjärvellä jo useamman vuoden kokeilussa ja käytössä ollut, lapsille ja nuorille ilmainen kerhotoiminta laajenee koko Pohjois-Pohjanmaalle pysyväksi käytännöksi Nuorisolain muutoksen kautta. Järjestötoiminnasta ja heidän rahoituksestaan on myös pidettävä huoli, sillä heillä on iso rooli hyvinvoinnin tuottajana meille kaikille.

Yrittäjyyskasvatuksen Kinnunen soisi rantautuvan koko koulupolulle.

– Saimme kirjattua sen koulutuspoliittiseen selontekoon, mutta sen pidemmälle asia ei ole vielä edennyt. Yrittäjyyskasvatus ymmärretään usein väärin. Sen päämäärä ei ole vain ja ainoastaan yrittäjyys, vaan se sisältää verkostoitumisen opettelemista, rohkeutta tarttua toimeen ja itsensä likoon laittamista.

Maataloutta käsitellään kaikissa kokouksissamme, se on meidän kaikkien suuri huolen aihe.

Kinnunen puhuu paljon lapsista ja nuorista – tehtiinhän tämäkin haastattelu Reisjärvellä, Kisatien koululla, missä Kinnunen kävi tapaamassa lukiolaisia ja yhdeksäsluokkalaisia.

– Nuorison rinnalla pidän erittäin tärkeänä sitä, että myös vanhemmasta väestöstä huolehditaan. Tavoitteeni on, että Seniorineuvola laajenee kattamaan koko Pohjois-Pohjanmaan ja toivoisin sen otettavan käyttöön koko maassa. Kun kaikki kutsutaan automaattisesti laajoihin terveystarkastuksiin, miehetkin saadaan osallistumaan niihin. On äärimmäisen tärkeää, että mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa tehokkaan hoidon järjestämiseksi.

Entä mitä nuoret kysyivät kansanedustajalta kouluvierailulla?

– Kaikki kysyvät aina palkkani määrää, Kinnunen nauraa.

– Monet haluavat tietää mitä kouluja olen käynyt ja mitä harrastan tai koenko olevani kuuluisa. En koe. Hauskin kysymys tähän mennessä on ollut se, kun eräs pikkupoika kysyi, mikä on vahvin kulkupeli, jota olet ohjannut. Se on panssarivaunu, mutta jatkokysymykseen en enää osannut vastata. Hän kysyi minkä merkkinen se oli.

#