keskiviikko 17.8.2022 | 15:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

William opettaa luokkakavereille suomea Ruotsissa – Ruotsin ja Suomen koulut lähes toistensa kopioita

Outi Levä
Ti 2.8.2022 klo 09:43

Heinäkuun viimeisenä keskiviikkoiltana saderyöppy estää pihalle menon. Kuivalla säällä William, 10 v, kirmailisi setänsä pihanurmikolla. Pari koronakesää jäi väliin, nyt hän tuli Matti-isän kanssa käymään isänsä synnyinkodissa Kärsämäellä.

– Joka kesä ruukattiin käyä täällä, sanoo William hyvällä suomella ja leveällä murteella. Sujuvan suomen hän on oppinut isältään ja opettaa sitä ruotsalaisille kavereilleenkin.

William Laitila Östberg asuu Ruotsin Sollefteåssa, joka sijaitsee noin Vaasan korkeudella sisämaassa. Asukkaita kunnassa on yli 18.000 ja samannimisessä keskustaajamassa yli 8.000. Isä-Matti tekee metallitöitä CNC-koneistajana.

Ruotsin koulujärjestelmä on melkein samanlainen kuin Suomen. Perusopetus on maksutonta. Vain Suomen ja Ruotsin kouluissa tarjotaan maksuton koululounas. Erojakin löytyy. Ruotsissa on kouluvelvollisuus, meillä oppivelvollisuus. Meillä 1-2 -luokkalaisille lapsille on koulupäivinä tarjolla “iippaa” eli aamu- ja iltapäivätoimintaa, jota kunnat järjestävät resurssiensa mukaan. Ruotsissa lakisääteinen “Fritidshemmet” on tarkoitettu 1-6 -luokkalaisille. Toiminta tapahtuu yleensä koulun johdolla ja tiloissa ja niissä lapsi voi viettää vapaa-aikaansa sen vuoden kevääseen, jolloin täyttää 13 vuotta. Maksu määräytyy vanhempien tulojen mukaan ja on nuoremmista enintään 150 euroa kuukaudessa ja 10-12 -vuotiaista 120 euroa lukukaudessa. Fritidshemmetit ovat auki myös koulujen loma-aikoina.

Ruotsin koulukalenteri poikkeaa hieman meikäläisestä.

– Koulu alakaa kello kaheksan ja sitte ylleesä loppuu kymmenen minnuuttia ennen kaksi. Perijantaina vähä aikasemmin. Tietokonneet meillä on käytössä koulussa. Kännykkä saa olla mukana, jos kuvia pittää ottaa, ei muuten, kertoo William.

– Minä meen nelijännelle luokalle. Ylleesä on aamulla ensin matematiikkaa, sitte ruukaa olla englanti, sitte syömäpaussi. Syyään omenaa tai jottai muuta.

Williamin suosikkianeita ovat liikunta ja puukäsityöt. Hänen luokallaan on 23 oppilasta. Opettaja siirtyy oppilaiden mukana seuraavalle luokalle.

– Ylleesä on sama opettaja. Minun yks opettaja lähti pois, mutta nyt tullee sama ku ennenki. Minun luokalla on yksi arabiankielinen ja muut on ruotsinkielisiä. Niitä pittää välillä opettaa, kun ne haluaa opetella suomia. Kolomannella luokalla piti sanua jotaki muulla kielellä. Sanovat “terve”, niin opettajakkaa ei ymmärtäny, mitä kieltä se on.

Tällä hetkellä William marjastaa ja varsinkin kalastaa isän kanssa mökillä Pohjois-Ruotsissa. Williamin koulu alkaa vasta 18.8. Syysloma on viikolla 44, joululoma 22.12 - 9.1, urheiluloma viikolla 7 ja pääsiäistaukoa koko pääsiäisen jälkeinen viikko.

Kärsämäellä koulu alkaa jo 8.8 ja muissa Selänteen kunnissa 10.8. Lukuvuoden viimeinen koulupäivä Suomessa on 3.6 ja Ruotsissa 14.6.

#