keskiviikko 17.8.2022 | 17:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäkisen Teija Surakan piha on mukana Avoimet puutarhat -teemapäivässä: Ranskalainen keittiöpuutarha eli Potager tuottaa ruokaa sielulle ja ruumiille

Outi Levä
Ma 1.8.2022 klo 06:00

Perinteinen potager on ranskalainen keittiöpuutarha, jossa yhdistyvät estetiikka ja hyöty. Siellä kasvavat erilaiset yksivuotiset vihannekset, juurekset ja yrtit sekä valikoima leikkokukkia, hedelmäpuita ja marjapensaita. Potagerin juuret ovat keskiajan luostareiden koristeellisissa yrttitarhoissa.

Kärsämäkinen Teija Surakka rakensi potagerinsa vasta viime vuonna.

– Kasvatan täällä syötävää ja koristekasveja, perusvihanneksia, kuten hernettä, porkkanaa, naurista, retiisejä, härkäpapua, parsa- ja kukkakaalia ja tietysti punajuuria ja perunaakin.

Surakan potagerista löytyy rungollisia herukoita, pensasmustikkaa ja karviaisia, pieni mansikkamaa ja neljä lajiketta vadelmaa. Katse kiinnittyy potagerin toisessa päässä olevaan rakennelmaan.

– Yrttiympyrä. Se on olennainen osa potageria, sanoo Surakka ja luettelee litanian ympyrän yrttejä. Oreganoa, timjamia. Sitruunamelissa on viisi-kuusi vuotta vanha ja talvehtii. Salviakin talvehti, iloitsee Surakka.

Potagerin ala on noin neljä aaria ja sinne mahtuu myös kesäkukkia, samettiruusuja, krasseja, lipstikkaa ja parsaa ja köynnöskaarissa kärhöjä. Ilman vaivaa potager ei syntynyt.

– Potageriin tuotiin turvehiekkaseosta, joista rakennettiin kohopenkkejä, sanoo Surakka.

Hän näyttää paikalta ylös nostettuja isoja kiviä, jotka on hyötykäytetty potagerin rakentamisessa.

– Uuden elämän saivat Ylärannan vanhan koulun seinähirret sekä sikalan toimistoseinän tiilet ja polttopuuksi menossa ollut raakalankku. Pikkuveljeni Olli rakensi aluetta pari viikkoa. Jätin aamulla hänelle ohjeita ja lähdin itse töihin.

Surakka sanoo, että puutarhassa puuhaaminen on hänen juttunsa ja sen uskoo, kun kiertää Surakoiden rinnepihaa. Koristepuutarhaa Surakka on rakentanut noin kolmetoista vuotta. Pari vuotta sitten valmistui metsäpuutarha ja nuotiopaikan ympäristö. Potager valmistui viime kesänä. Surakan pihassa piisaa katselemista.

Avoimet puutarhat -teemapäivä su 7.8 klo 12-17. Os Kokkolantie 85, Kärsämäki

#