keskiviikko 17.8.2022 | 17:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

42 on Kaisa Tuulenkarin toinen oma näyttely – Haapajärveltä lähtöisin oleva taiteilija ammentaa fantasiasta ja mytologiasta

Emilia Tiitto
To 28.7.2022 klo 06:00

Monien muiden tavoin Kaisa Tuulenkari on kiinnostunut elämäntarkoituksen löytämisestä. Kiinnostus näyttäytyy taiteellisuutena ja teoksina, joiden inspiraatio löytyy unista, niiden rajoilta ja tutkimalla maailmaa eri näkökulmista.

– Parhaimmat työt syntyvät yleensä, kun ei yritä kontrolloida luomisen prosessia ja seuraa vain vierestä, mitä esiin tulee. Taide on sielun ruokaa. Se on niin oleellinen osa ihmisyyttä, että tuskin voimme tulla toimeen ilman sitä, Tuulenkari kiteyttää.

Haapajärveltä lähtöisin olevalla taiteilijalla on elokuun ajan esillä taidenäyttely Taide Tuliketussa Ylivieskassa, Tuulenkarin nykyisessä kotipitäjässä.

– Asuin Haapajärvellä lapsuuteni ja nuoruuteni, kunnes lukion jälkeen lähdin opiskelemaan Raaheen viestintää. Vuonna 2014 muutin takaisin Haapajärvelle, koska halusin olla lähellä mummoani, jonka aika oli käymässä loppuun. Vanhempani ja sisarukseni lapsineen asuvat kaikki Haapajärvellä.

"Taide on sielun ruokaa."

Ylivieskassa Tuulenkari vietti paljon aikaa vuosituhannen vaihteessa.

– Asuinkin täällä hetken, kunnes lähdin opiskelemaan Savonlinnaan teatteritekniikkaa vuonna 2003. Työskentelin kesät oopperajuhlilla.

Savonlinnasta Tuulenkari muutti Kuopioon töihin kaupunginteatterille.

– Yhden kesän olin Nilsiässä kesäteatterissa ja tein pistokeikan Helsinkiin Iron Skyn puvustustarpeiston pariin. Sen jälkeen olin töissä Fantasiarakenteella tekemässä muun muassa Angry Birds ja Koiramäki -hahmoja teemapuistoihin.

Vuonna 2016 Tuulenkari oli Centrialla Pelipajassa tutustumassa tietokonepelien tekemiseen.

– Lopetettuani pitkän parisuhteen ja saatuani asiat suunnilleen järjestykseen muutin vuonna 2018 takaisin Ylivieskaan. Tämä tuntui hyvältä paikalta miettiä, mitä kohti haluan elämässä kulkea seuraavaksi.

Artenomiksi opiskellut ja tarpeistonvalmistajana työskennellyt Tuulenkarion tällä hetkellä sivutoiminen yrittäjä. Ammattinsa oppeja hän hyödyntää taidetta tehdessään.

– Teen monenlaista taidetta: paljon luonnosmaisia piirroksia, maalauksia, sekatekniikkatöitä ja hyödynnän kierrätysmateriaaleja. Aiheinani ovat usein fantasia ja mytologia, ihmishahmot ja eläimet.

Tuulenkarin taiteellisuus kumpuaa sieltä, mistä elämä itsessäänkin.

– Yksinkertaisin vastaus on varmaan, että siitä samasta alkulähteestä kuin tämä kaikki muukin oleva.

Elokuussa nähtävä 42-näyttely on Tuulenkarin toinen oma näyttely.

– Olemme pitäneet kouluissa yhteisnäyttelyitä. Ensimmäinen oma näyttelyni Suolakiteitä ja Kultahiekkaa oli viime vuoden alussa esillä Oulaisissa KoronaGalleriassa.

Uudessa näyttelyssä on esillä sekä uusia teoksia että valikoidusti vanhempia töitä, joista osa oli nähtävillä myös KoronaGalleriassa.

– Nähtävillä on maalauksia, sekatekniikkatöitä, piirustuksia ja kolmiulotteisia taideteoksia. Näytillä on esimerkiksi viime talvena maalaamani Seitsemän chakraa, Sampo kolmessa osassa ja Näkymiä avaruudesta, Tuulenkari listaa.

Tuulenkari toivoo teostensa herättävän katsojassa erilaisia ajatuksia.

– Toivoisin niiden herättävän pohtimaan omaa suhdetta itseensä, elämän vastoinkäymisiin ja omaan osaan maailmankaikkeudessa. Miettimään sitä, mikä on tärkeää elämässä, ja kannustavan tavoittelemaan omia unelmia.

Näyttelyn nimen mukaan teoksia on galleriassa neljäkymmentäkaksi. Nimelle on myös toinen selitys.

– 42 tuntui sopivan kryptiseltä nimeltä näyttelylle. Se on viittaus Douglas Adamsin Linnunrata-kirjasarjaan, jossa tuo luku on yksi tarinan kantavia elementtejä.

Löytyy näyttelyn nimelle vielä kolmaskin perustelu.

– Näyttely on kuin lahja itselleni, sillä kuun loppupuolella täytän 42 vuotta.

#