keskiviikko 17.8.2022 | 15:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

"Miten saisi kuuman kesäilman varastoiduksi tehokkaasti talvea varten?" kysyy Anitta Oertel kolumnissaan

Ke 27.7.2022 klo 13:30

Kuluva kesä on ollut Etelä-Euroopassa ennätyskuuma. Myös jossakin päin Saksaa lämpömittarin ennustetaan kohoavan yli neljänkymmenen asteen. Rannikollakin se on näyttänyt jo kolmeakymmentä ja sisämaassa kolmeakymmentäviittä.

Kuumassa säässä hikoillaan, mutta kylmän hikeä pintaan nostaa pelko talvesta, sillä se tulee olemaan kylmä. Kylmä ei varsinaisesti ole itse ongelma, vaan se, että Venäjän maakaasun varassa olevassa Saksassa ei kaasu todennäköisesti tule riittämään, ei yksityisille eikä yrityksille. Arvellaan, että vain hyvin harvoilla pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on taloudelliset mahdollisuudet selviytyä tilanteesta. Kotitalouksille maakaasun puute tietää kaksinkertaista energialaskua.

Saksa valmistautuukin kaasupulaan eri keinoin. Monitoimihalleista esimerkiksi halutaan tehdä eräänlaisia lämpösaarekkeita. Näissä lämpöhuoneissa voisivat erityisesti vanhukset viipyä, jos kotona on kylmää. Tätä ajatusta ollaan jo toteuttamassa joissakin kaupungeissa, kuten Rheinland-Pfalzissa, jossa rokotuskeskuksena käytetty monitoimihalli on tarkoitus muuttaa talveksi lämmittelytilaksi. Ei ihan uskoisi, että elämme 2020-luvulla, jos pitää kotoaan lähteä muualle lämmittelemään.

Lisäksi ehdotetaan, että valaistus ja liikennevalot tulee sammuttaa yöksi. Toivottavasti rikollisuus ja onnettomuudet eivät lisäänny pimeillä kaduilla. Pienin harmi on ehkä uima-altaiden lämpötilan laskeminen tai julkisivuvalaistuksen vähentäminen ja suihkulähteiden sulkeminen, kuten Baijerissa on joissakin kaupungeissa suunnitteilla.

Toivon vain, että talot eivät vähäisen tuuletuksen ja lämmön takia saa kosteusvaurioita, koska ne usein on saneerattu liian tiiviiksi ja puiset ikkunat ja ovet muutettu muovisiksi.

Miten saisi kuuman kesäilman varastoiduksi tehokkaasti talvea varten? Liittovaltion tilastoviraston mukaan Saksassa oli maaliskuun 2022 lopussa yli 2,2 miljoonaa aurinkosähköjärjestelmää. Niiden yhteisteho on 58,4 gigawattia. Aurinkoenergian osuus koko sähkövalikoimasta vuonna 2021 oli Saksassa 9,96 %. (Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems -instituutti (Fraunhofer ISE).)

Kahdeksan vuotta sitten hankimme Pyhäjärven taloomme maalämmön. Lisäksi olohuoneessa on varaava takka, sauna lämpiää puilla ja pikkukeittiössä on kamiina, jossa voi keitellä perunoita. Vaikka emme muutakaan pelkän energian takia takaisin Pyhäjärvelle, voimme onnitella itseämme varautumisesta ja taannoin tehdyistä hyvistä investoinneista.

Anitta Oertel

Kirjoittaja on pitkään Saksassa asunut Pyhäjärvelle paluumuuttanut.

#