keskiviikko 17.8.2022 | 17:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvi-sukissa korostuvat kirkko, luonto ja taiteellisuus – Katso, millä kriteereillä voittajasukat valittiin

Emilia Tiitto
Ma 25.7.2022 klo 06:05

– Yllätyin ja herkistyin, kun mietin, millainen touhu sukkien teossa oli. Kyseessä olivat ensimmäiset kirjoneulesukat, jotka olen väkertänyt, kertoo Hilkka Lindberg, jonka suunnittelemat villasukat valittiin juuri Reisjärvi-sukiksi.

Lindbergin sukissa nähdään liturgisia värejä, valkoista ja vihreää, sillä valkoinen kuvaa iloa, kiitosta, puhtautta ja autuutta, kun taas vihreä toivoa ja iänkaikkista elämää, mutta on myös elämän ja arjen väri. Vihreä väri kuvastaa myös Reisjärven luontoa.

– Mietin värit ensimmäiseksi, ja sen jälkeen menin kirkon pihalle katselemaan kaunista kirkkoa. Sieltä sain idean resorin palmikkokuvioon.

Kuvioiksi muuntuivat myös atrain Reisjärven vaakunasta ja risti kirkon katolta.

– Aiemmin olen tehnyt vain muutamat yksiväriset sukat ohjetta tarkasti lukien. Kisa kuitenkin haastoi kokeilemaan ja ottamaan selvää, miten neulotaan. Monesti purin ja suunnittelin uusiksi – kyseessä oli työläs, mutta mielenkiintoinen matka. Jos tällä kokemuksella sain kaksi samanlaista sukkaa tehtyä, voi jokainen oppia neulomaan.

Nyt Lindbergin sukkia voivat neuloa muutkin, sillä ohje lähtee yleiseen jakoon.

– Eritasoisten neulojien on helppo toteuttaa sukat, raati kommentoi Lindbergin sukkien valintaa Reisjärvi-sukiksi.

Hilkka Lindbergin sukassa toistuvat liturgiset värit valkoinen ja vihreä.
Hilkka Lindberg

Reisjärven kunnan, seurakunnan, Reisjärvi-lehden ja Lanka-Pakun järjestämän kilpailun tarkoituksena oli suunnitella yhteinen sukkamalli Reisjärven kunnalle ja seurakunnalle. Raati palkitsi yhteensä kolme sukkamallia, joiden suunnittelijat palkittiin lahjakortein ja ruusuin sunnuntaina 1700-luvun sanajumalanpalveluksen jälkeen.

Raati kertoi ilahtuneensa kilpailun osallistujamäärästä sekä siitä, kuinka hyvin ehdotuksissa oli huomioitu kunta, seurakunta ja paikallisuus. Voittajasukkien kriteereinä olivatkin sekä kunnan että seurakunnan huomioiminen ja ohjeen soveltuvuus monen kokoisiin sukkiin.

Reisjärven kunnan ja seurakunnan edustussukkana palkittiin Anna-Liisa Anttilan suunnittelemat siniharmaat sukat. Villasukkien ohje jää vain seurakunnan ja kunnan käyttöön.

– Sukkien siniharmaa väritys sai inspiraationsa vaakunasta, joka löytyy sukan varresta. Sukan varren etuosassa on kauniin kotikirkkomme tyylitelmä. Nämä kaksi hallitsevaa elementtiä, vaakuna ja kirkko, on yhdistetty sydämin ja köynnöksin, jotka symboloivat rakkautta kotiseutuun. Jalkapöydän päällä kiemurtelee Kalajoki, joka saa syntynsä Reisjärvestä ja päättyy siniseen mereen, Anttila kertoo sukkiensa ideoinnista.

Raati piti siitä, että Anttila oli huomioinut yksityiskohdat. Kaksivärisyys teki sukasta seesteisen, arvokkaan ja levollisen. Anttila yllättyi sukan saamasta kunniasta.

– Minulla on talvisin melkein aina kujelma käsissä. Haastan itseäni aloittamalla sukan kärjestä tai kantapäästä ja tekemällä erilaisia malleja.

Monet lähettivät suunnittelemansa sukat kilpailuun, jossa valittiin Reisjärven kunnalle ja seurakunnalle oma edustussukka.
Emilia Tiitto

Kolmas palkittava oli Santra-Maria Leveäoja, jonka sukka palkittiin uniikkina taideteoksena. Palkinnoksi suunnittelija sai ruusun sekä Lanka-Pakun lankapaketin.

– Tiesin heti, että haluan sukkiin kirkon siluetin ja Reisjärven logon. Taustaksi halusin joitain luonnonvärejä, jotka muistuttavat metsistä ja järvistä.

Jossain vaiheessa Leveäoja totesi kirkon siluetin kaipaavan tarkempiakin yksityiskohtia.

– Valmiista sukista löytyvät juuri ne asiat, jotka halusinkin niistä löytyvän.

#