keskiviikko 17.8.2022 | 16:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Puuseppä Matti Vuolas täytti 60 vuotta – Myös Puusepänliike Vuolas juhli pyöreitä 30 vuotta täytettyään

Tanja Kopsa
Pe 22.7.2022 klo 06:05

Haapajärvinen puuseppä Matti Vuolas täytti vastikään 60 vuotta ja hänen puusepänliikkeensä 30 vuotta.

– Töitä tekevälle riittää. Varsinkin korona-aikana en ole voinut ottaa kuin puolet tarjotuista työtilauksista. Kuten laulussa sanotaan: puuseppää aina tarvitaan. Kaikki eivät löydä kaupasta mieleisiään tuotteita. Voi olla, että mitoitus, väri tai materiaali ei miellytä. Silloin voi teettää puusepällä tuotteen mittatilaustyönä, toteaa Vuolas.

Vuolaksella on taustallaan kauppakoulu. Puusepäksi hän opiskeli Jurvan käsi- ja kotiteollisuuskoulussa ja työnohjaajaksi Keski-Suomen sairaanhoito-oppilaitoksessa.

– 17-vuotiaana hoidin perheyritystä matkustajakoti Vuolasta isäni kuoleman jälkeen pari vuotta. Armeijan käytyäni minua pyydettiin kesätöihin ST-tuotteelle puutyönohjaajaksi, ja sillä tiellä vierähti 21 vuotta. Siinä sivussa toimin puutyön tuntiopettajana kansalaisopistossa ja perustin oman yrityksen.

Vuolaksen päätuote on sisäportaat. Hänen porrasmallinsa on saanut vakuutusyhtiön turvallisuuspalkinnon. Porrasaskelmissa on Vuolaksen keksimä liukueste, jolle hän sai mallisuojan. Nyt sitä saa käyttää muutkin portaiden tekijät.

Yrityksen periaate on, että se valmistaa kaikkea kehdosta ruumisarkkuihin. Lastulevyhommat mies on jättänyt muille, eikä hän tee entisöintejä, toki miehen käsissä on syntynyt uusia osia entisöijille.

– Viiden vuoden päästä jään eläkkeelle, mutta jos terveys pysyy näin hyvänä niin ei kai sitä ilman puuhommia aika kulu ainakaan talvisin. Yritykselle ei ole jatkajaa tiedossa. Jälkikasvulla on muut kiinnostuksen kohteet. Toki tytär on käsityönopettaja. Puusepänliikkeet alkavat olla vähissä, en edes osaa äkkiseltään sanoa missä on lähin.

Vuolas haluaa rohkaista ja kannustaa ihmisiä kouluttautumaan käsityöaloille.

– Koulu antaa perustiedot, työ opettaa sitten loput.

Vapaa-aikanaan Vuolas entisöi vanhoja moottoripyöriä ja kokkaa perheelle hyvää ruokaa ja herkkuja, ja tietysti hän viihtyy myös speedwayn parissa.

– Nuorisoa pitäisi saada speedwayn pariin, muuten se loppuu Suomesta. Se on vauhdikas laji, jota voi harrastaa Haapajärvellä. Siinä oppii korjaamaan moottoreita.

Kesä Vuolaksella menee Puolassa, jossa hän on speedwayta ajavan poikansa Antin kaverina.

"Koulu antaa perustiedot, työ opettaa sitten loput."

#