keskiviikko 6.7.2022 | 22:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven Siiponkosken Kyläyhdistys muisti Hannu Kokkoniemeä, joka on toiminut pitkäaikaisesti yhdistyksen eri tehtävissä: puheenjohtajana, sihteerinä, rahastonhoitajana ja talkoolaisena

Pirkko Vuohtoniemi
Ti 21.6.2022 klo 18:00

Viime viikolla Tiitonrannan puolella olevalla uudella Myllykedon kodalla oli koolla Siiponkosken kyläläisiä sekä Haapajärven Vanhus- ja vammaisneuvosto. Neuvosto oli tullut paikalle viettämään retkipäivää, tutustumaan hiljattain valmistuneeseen kotaan ympäristöineen sekä osallistuakseen hankkeen takana vahvasti vaikuttaneen, Siiponkosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kokkoniemen palkitsemiseen.

Kota oheisrakennuksineen on suunniteltu esteettömyyden lähtökohdista. Siten, että sitä voisivat käyttää kaikki, liikkumisen rajoitteista huolimatta. Kohde on valittu neuvoston kanssa yhdessä. Paikalle on rakennettu kodan lisäksi inva-wc, ekopiste ja puuliiteri sekä liikuntaesteisten ongintalaituri, joka mahdollistaa kalastamisen vaikkapa pyörätuolista käsin.

JF-Eira Maijala luovutti palkinnon miehensä Karin kanssa.

– Hannu on tehnyt vuosia työtä kylämme hyväksi. Hän on vaikuttanut Siiponkosken kylätoiminnan perustamiseen (1992) ja toiminut pitkäaikaisesti sen eri tehtävissä: puheenjohtajana, sihteerinä, rahastonhoitajana ja talkoolaisena. Hän on työskennellyt Siiponkosken kyläyhdistyksen ja lakkautetun koulurakennuksen säilymisen ja kehittämisen edistämiseksi muun muassa useiden hankkeiden suunnittelun, hallinnoimisen sekä talkootyön kautta. Lisäksi hän on taustavaikuttanut Haapajärven reitistöjen rakentamiseen, Retkeilevä-Haapajärvi-hankkeen syntyyn ja toteutukseen sekä kylien välisen yhteistyön aloittamiseen, JF-Eira Maijala kiitteli.

Kokkoniemi sanoi olevansa todella otettu muistamisesta, ja otti sen vastaan nöyrin mielin. Hän kertoi intonsa porukalla tekemiseen juontuvan vuosikymmenten takaisista kokemuksista.

– Olen ehkä saanut kipinän pärekattotalkoista, puintitapahtumista, perunannostoista ynnä muista yhdessä tekemisistä niin kotona kuin kotikyläni Reisjärven Leppälahden taloissa, lapsuudestani. On jäänyt mahtava muisto maaseudulla tehtävästä yhteistyöstä, joka oli voimavara. Se oli juhlaa raskaassa työssä kun kokoonnuttiin. Olen aina nauttinut yhdessä tekemisestä, Kokkoniemi kertoili kiitospuheessaan.

– Minulle on ollut tärkeää saada ja tehdä hyvää mieltä, virkistystä ja sosiaalista kanssakäymistä, joita pidän kantavina asioina kylätoiminnassa. Ei tässä yksin ole tehty, hän jatkoi ja jakoi kiitosta muillekin. Mainituksi tulivat muun muassa edesmennyt Vesa Vehkalahti ja vaimonsa Irja, Arto ja Pirkko Vehkalahti, Kyösti Nylund, kylältä jo poismuuttanut Nyrhisen Risto sekä varapuheenjohtaja Juhani Hietala, joka äkillisen työkiireen vuoksi ei päässyt paikalle. Lisäksi Kokkoniemi antoi kotaprojektista tunnustusta Haaga-Tiiton kyläyhteisölle.

– Mahtava yhteistyö oli meillä, talkootyöpuntit menivät aikalailla tasan. Positiivinen kokemus kylien välisestä yhteistyöstä, Hannu toteaa. Alueelliseen ja valtakunnalliseenkin kylätoimintaan osallistuvana hän myös iloitsi, että entisaikojen malli on palaamassa kyliin, ja toivoi sen jatkuvan ja pysyvän.

– Kylissä on tällä hetkellä mahtava pöhinä!

Neuvoston jäsenet ihastelivat lopputulosta sekä kiittelivät myös osaltaan Kokkoniemeä. He olivat tyytyväisiä, että heidän ehdotuksensa ja tarpeensa olivat tulleet kuulluksi, koska neuvosto ajaa monien sellaistenkin asiaa, jotka eivät itse siihen pysty.

– Nykyään eletään yhä vanhemmaksi, ja iäkkäitä ihmisiä on enemmän kuin koskaan ennen. Liikkuminen vain menee monella iän myötä huonoksi, yksi neuvoston jäsenistä, Maija Rönkkö huomauttaa.

Kahvit ja ruoat porukalle oli järjestänyt Siiponkosken entisen koulun uusi yrittäjä JF-Eira, joka vastaa nykyään Siiponkosken majoitus-, karavaanari- sekä catering-palveluista. Hän kutsuukin ihmisiä tutustumaan Jokikeskuksen alueeseen.

– Täällä luonto on erittäin kaunis, tervetuloa kaikki katsomaan!

#