keskiviikko 6.7.2022 | 22:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lettukesteillä luonnossa: Maaselän Latu ja Metsähallitus järjestivät Reisjärven Kuivajärvellä luontokahvilan

Satu Kangas-Viljamäki
Ma 20.6.2022 klo 16:00

Kuvittele ympärillesi suomalainen metsä.

Metsän reunassa on järvi, joka kimaltelee auringon valossa kuin kaunein timantti.

Nenäsi saa vihiä juuri paistetusta letusta ja tuoreesta kahvista – lähdet seuraamaan tuoksua. Törmäät vanhaan ystävääsi, joka kutsuu sinut kanssaan kahvittelemaan. "PIM", olet Kuivajärven luontokahvilassa.

Kuvailemani ajatusleikki oli täyttä totta viime lauantaina ja sunnuntaina, kun Maaselän Ladun luontokahvila avasi ovensa yleisölle ensimmäistä kertaa tälle kesälle.

– Viime kesänä koeponnistettu idea sai niin suuren suosion, että päätimme jatkaa luontokahvilan pitämistä myös tänä kesänä, Helena Kinnunen Maaselän Ladusta kertoo.

Luontokahvila tarkoittaa tässä tapauksessa Maaselän ladun ja Metsähallituksen yhteistä tapahtumaa, jossa Maaselän Latu hoitaa kahvilaa Kuivajärvellä, ja johon Metsähallitus antaa tilat sekä neuvontaa retkeilystä ja retkietiketistä paikan päällä.

– Viime kesänä luontokahvilassa kävi kesäkuun viikonloppuna noin 300 vierasta ja heinäkuussa lähemmäs 500. Tämä on kuitenkin hyvin sääriippuvainen asia. Tänään on sateinen päivä, mikä verottaa kävijämäärää, Kinnunen sanoo.

Retkietiketti on Metsähallituksen luoma ohjepaketti retkeilijöille.

Retkietiketti

Kunnioita luontoa, älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.

Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.

Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.

Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

Älä roskaa

Lähde: luontoon.fi

– Retkeilyn suosio on kasvanut viime vuosina todella paljon. Retkietiketti opettaa ihmisiä olemaan luonnossa niin, että luonto kestää retkeilyn ja että kaikilla olisi hyvä olla, Joni Partanen Metsähallituksesta kertoo.

Seuraava luontokahvila järjestetään heinäkuun puolivälissä, jolloin se aloittaa Reisjärvien kotiseutuviikkojen tapahtumat. Elokuun lopulla Maaselän Latu juhlii nelikymppisiään.

– 27.8. vietetään Suomen luonnon päivää, yhdistyksemme syntymäpäivää ja Hiisijärven kämpän tupaantuliaisia Nuku yö ulkona -tapahtuman merkeissä, Kinnunen kertoo ja jatkaa: – Meidän juhlissa ei pönötetä kravatit kaulassa.

Latulaiset ovat ahkeroineet Hiisijärven kämpän kanssa pian kaksi vuotta.

– Sauna on valmis ja kämppä valmistuu tänä kesänä. Se oli huonommassa kunnossa, mitä alun perin ajattelimme, minkä vuoksi se on vaatinut meiltä suunniteltua enemmän töitä. Noin 1500 talkootuntia tähän mennessä, Hannu Virtanen kertoo.

Vaikka työtä on riittänyt jokaiselle talkoolaiselle yllin kyllin, luontokahvilaan syömään saapunut talkooporukka jaksaa hymyillä.

– Meillä on mukava porukka ja hyvät jutut. Työhön ryhdyttiin alun perin sen takia, että halusimme säilyttää vanhaa metsätyöperinnettä tuleville sukupolville, Jouko Hirvasaho kertoo ja kehuu Hiisijärven kämppää hienoksi paikaksi, jonka suoalueet ovat ainutlaatuiset.

Hiisijärven kämpälle on 1,5 kilometrin kävelymatka, jonka polut ja pitkokset ovat nyt kunnossa.

– Reitti merkitään sitten, kun kämppä on valmis, Virtanen sanoo.

Hiisijärven kämppä on 32 neliön kokoinen ja sinne rakennetaan kymmenen petipaikkaa. Kämppää voi valmistumisen jälkeen vuokrata Maaselän Ladulta.

#