keskiviikko 6.7.2022 | 23:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Mika Katajamäki hartauskirjoituksessaan: Hyvässä seurassa

Pe 17.6.2022 klo 10:00

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?” Matt. 16:24–26

”Tee perässä.” Tämä oli lapsena ja nuorena silloin tällöin kuulemani ja joskus myös itse lausumani haaste. Haaste johonkin epäilyttävään tai hieman vaaralliseen. Aina ei kannattanut tai ei olisi kannattanut. Seuraukset vaihtelivat onnistumisesta säikähdykseen, pikkunaarmuista kotona käytävään kenttäoikeudenkäyntiin. Onneksi ei käynyt koskaan todella pahasti.

Jeesuskin sanoo: ”Seuraa minua.” Tämä ei kuullosta sinänsä pahalta, mutta seuraamisen toteutus saattaa kuulostaa.

”Kieltäköön itsensä”: Pitääkö unohtaa oma persoona, toiveet ja haaveet. Muuttua joksikin toiseksi? Ei, tarkoitus on toinen. Sana ”kieltää” on tutumpi toisesta kohtaa. Se on sana Pietarille: ennen kuin kukko laulaa sinä kiellät minut kolmesti. Itsensä kieltäminen tarkoittaa tunnustautumista Jeesukseen. Jeesuksen kieltäminen merkitsi Pietarille oman elämän pelastamista, itsensä kieltäminen olisi merkinnyt Jeesukseen tunnustautumista. Sen tunnustamista, että Jeesus on Vapahtaja, elämäni perusta, uskon Häneen.

”Ottakoon ristinsä”: Jeesus ei houkuttele. Ristin ottaminen oli opetuslapsille todellinen ja julma kuva, ei mikään kristillinen symboli. Rikolliset ottivat ristinsä ja veivät sen itse teloituspaikalleen. Kuka on niin hullu, että haluaa seurata Kristusta näillä ehdoilla?

Silti opetuslapset eivät menneet pois, Jeesuksessa vain oli jotain, josta ei voinut jäädä pois. Jeesus ei vaatinut opetuslapsiaan kuolemaan kanssaan, mutta Hän kertoo asian tärkeydestä: älä anna minkään tulla sinun ja Jeesuksen väliin, estämään uskoasi.

Usko on järjetöntä ja mieletöntä, kunnes Jumala avaa sydämemme. Ihan sama minkä verran minä puhua paukutan ja saarnaan. Ainoastaan Jumala kääntää. Hän tekee sen eri tavoin: puhuttelee, muistuttaa, pysäyttää. Tavoitteena tämä: Usko Jeesukseen, luota siihen mitä Hän on tehnyt sinun puolestasi Golgatalla, uudet ja vanhat synnit on sovitettu, kaikki on valmista. Taivas on auki.

Seuraa minua, sanoo Jeesus. Ei sinun tarvitse mennä edellä, saa seurata. Tässä on rohkaisu elämän taisteluun, Jumalalla on hyvä tahto sinua kohtaan. Lopputulos on hyvä.

Mika Katajamäki

Haapajärven seurakunta

#