keskiviikko 6.7.2022 | 22:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Omaishoitajien virkistyspäivä Kärsämäellä: “Parasta on, että tapaa muitakin ihmisiä”

Outi Levä
Ma 13.6.2022 klo 06:00

Kärsämäen omaishoitajille järjestettiin virkistyspäivä tiistaina 24.5. Päivä oli monen yhteistyötahon tulos, mukana olivat Suomen Punaisen Ristin Pohjois-Pohjanmaan piiri ja Kärsämäen osasto, Kärsämäen seurakunta sekä Kärsämäen kunnan omaishoito. Seurakunta tarjosi tilat, vapaaehtoiset ruokaa ja kahvit, jotka oli valmistettu vapaaehtoisten voimin paikallisten kauppojen lahjoittamista tarvikkeista.

Piia Jylänki SPR:n Pohjois-Pohjanmaan piiristä kertoi, että Suomessa on yli 60 000 omaishoitajaa, joista tukea saa noin 50 000. Tukitoiminnalla vahvistetaan omaishoitajien ja heidän perheidensä terveyttä, hyvää elämänlaatua ja itsenäistä selviytymistä arjessa. Palvelut on tarkoitettu kaikille omaistaan tai läheistään kotona hoitaville riippumatta siitä, saako kunnallista omaishoidon tukea. Kärsämäellä omaishoitajia on sosiaaliohjaaja Airi Puttosen mukaan yli kolmekymmentä.

Omaishoidon tuen maksuluokkia on neljä, perusteena hoidettavan hoitotarve. Tuki on verotettavaa tuloa. Omaishoitajalla on oikeus vähintään kolmen vuorokauden mittaiseen vapaaseen kuukaudessa, jos hän on sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin. Lakisääteisen vapaan lisäksi kunta voi myöntää omaishoitajalle myös alle vuorokauden mittaisia virkistysvapaita, jotka toteutuvat esimerkiksi siten, että hoidettava menee ikäihmisten päiväkeskuksen ohjattuun toimintapäivään.

Omaishoitajien virkistyspäivään osallistuivat myös Sydänmaan kylässä asuvat Laura ja Jussi Kyllönen.

– Jussia on Alzheimer vaivannut noin viisi vuotta, virallinen diagnoosi on kolmen vuoden takaa, sanoo Laura.

Hänelle vapaapäivät ovat satunnaisia, mutta hän sanoo saavansa Jussille paikan, jos ilmoittaa.

– Autan Jussia ylös tuolista, mutta hän pukee ja syö oma-aloitteisesti. Nyt istumme paljon terassilla ja seuraamme liikettä ja kevään kehittymistä. Katsomme telkkaria ja otamme nokoset.

– Ja Laura kutoo paljon sukkia, sanoo Jussi.

– Ainakin kolmekymmentä paria, laskee Laura. Kirkonkyläreissuja pari tekee yhdessä pankkipäivisin. Laura ajaa autoa, Jussi odottelee autossa asioiden hoitamisen ajan. Virkistyspäivään Kyllöset lähtivät mielellään ja sanovat: – Ihan mukavaa. Näkee muitakin ihmisiä.

Mikäpä oli ollessa, kun ohjelmassa oli myös Frosteruksen koulun 5B-luokan musiikkiesitys Maa kunnasten ja laaksojen sekä päiväkotilasten esityksiä ja yhteislauluja.

#