keskiviikko 6.7.2022 | 21:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sirkka-Liisan kanssa kirppiksellä Kärsämäellä: "Hyvä, että tänne tuodaan tavaraa, jota ei enää itse tarvitse"

Outi Levä
Pe 10.6.2022 klo 06:00

Löydän Sirkka-Liisa Lautamäen vaatetelineiden välistä. Rekissä riippuvat housut, jotka “saattaisivat olla minulle passelit”. Autan housut hänelle alas ja hipelöin kangasta. Hyvälaatuinen kuosi.

– Me pyörätuolissa istuvat kun emme pysty oikein hameita pitämään, niin minä käyn täältä aina katselemassa housuja ja muitakin tavaroita, selittää Lautamäki. Hän päättää ostaa housut.

– Aina minua autetaan, kummassakin kaupassa ja täällä myös. Turha sanoa, ettei vammaisia auteta. Kyllä autetaan! On paljon kiinni siitäkin, miten itse suhtautuu, lataa Lautamäki.

Hän sanoo sairastuneensa aivoinfarktiin 27 vuotta sitten ja istuneensa siitä saakka pyörätuolissa. Sillä liikkumisessa on omat vaatimuksensa, mutta sähköisellä Lautamäki liikkuu itsenäisesti pitkin Kärsämäkeä ja hoitelee kauppareissujaan ja muitakin asioita.

– Positiivinen asenne auttaa, hän sanoo iloisena.

Kirppiksellä Lautamäki sanoo käyvänsä usein, vähintään viikoittain.

– Hyvä, että tänne tuodaan tavaraa, jota ei enää itse tarvitse. Täällä on mukava hypistellä. On täällä vaikka mitä! Olen löytänyt täältä raamatun, keittokirjan, suomi-englanti -sanakirjan ja puseroita. Minun huoneenikin on kalustettu melkein tämän talon kalusteilla. Kerran ostin täältä erittäin hyväkuntoisen mehumaijan. Jos joskus ostan jotain epäsopivaa, tuon sen tänne takaisin, että joku toinen voi ostaa sen uudelleen. Raha menee tarpeeseen, tietää Lautamäki.

– Kyllösen Eriika osti aikoinaan kirppikseltä vaatteen vain siinä olleen yhden napin takia. Ja materiaaleja koululaisten tekstiilitöihin, muistaa Lautamäki.

– Minä löysin tömpän, puuvartisen perunasurvimen, jossa survinosa on aaltomaiseksi taivutettua metallilankaa. Se on paras survin. Täällä on niin halpaa, kehuu Lautamäki kassalla.

– Tämä on minulle sielun hoitopaikka. Täällä näkee paljon ihmisiä, sanoo Lautamäki.

Tällä reissulla hän tutustuu uusiinkin, Nuttulinnan yrittäjäpariin. CD-levyvalikoiman kohdalla Lautamäki pysähtyy.

– Minäpä katson, oisko täällä Francis Goyan levyjä. Rakastan hänen musiikkiaan. Hän on ranskalainen (belgialainen, toim. huom.) kitaristi. Goyan levyä ei isosta valikoimasta heti löydy, mutta myyjät lupaavat käydä valikoiman läpi ja etsiä valmiiksi.

#