keskiviikko 6.7.2022 | 21:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taidekoti Ritopirtti on toiminut jo kolmekymmentä vuotta – Kärsämäki Päivillä Ritopirtissä järjestetään lähimoni-29kulttuurinen tapahtuma

Outi Levä
To 9.6.2022 klo 06:00

Jo kolmekymmentä vuotta Juho Yli-Posso on koonnut Taidekoti Ritopirttiä.

Ritomäen koululle on kertynyt kaikkea vanhaa tavaraa haitareista moottoripyöriin, radioihin ja kelloihin, onpa tallessa tekstiilejä ja vaatteitakin, kuten poliisikonstaapeli Reino Kosolan virkapuku. Seiniä koristavat myös pari-kolmesataa Yli-Posson omaa taulua. Rakennus itse on suojelukohde ja arvokas.

– Onhan täällä koulutyön lisäksi pidetty myös arvostettavia juhlia, kuten rintamamiesten kotiutusjuhlat sekä talvi- että jatkosodan jälkeen, tietää Yli-Posso.

Kärsämäki Päivien aikana Yli-Posso aikoo pitää Taidekodin ovet avoinna koko viikon.

– Olen kolmekymmentä vuotta keskittynyt itseeni ja Taidekotiin. Tänä vuonna tarjoan yhteistyökumppaneitteni kanssa monipuolisen ja monikulttuurisen kattauksen. Teemana on kuvataide: Jaana Takalo tuo esille naivistisia tauluja. Merja Sirviö edustaa realistista tyyliä ja taidetyöskentelyä voi seurata livenä. Oma näyttelykin on avoinna. Viikon aikana tehdään myös yhteisötaideteos. Se on valmis 17.7. ja siihen jokainen voi maalata pienen palan suomalaista maalaismaisemaa.

Saara Kallinen soittelee haitarilla ja pihalla on nähtävänä 1950-luvun traktori. Muutkin soittajat ja vanhat koneet ovat pihalle tervetulleita, samoin peräkonttikirppikset. Yli-Posson Sari-vaimo lausuu runoja ja jokainen voi tuoda vapaata ohjelmaa: tarinoita, laulua, musiikkia, puhetta. Buffetissa on tarjolla suolaista ja makeaa.

– Taiteilijan työ on hyvin yksinäistä. Jokaisella on monenlaista osaamista eri kulttuurisaroilta. Haluan, että ihmiset tuovat esille omia lahjojaan, olkoonpa ne runoa, laulua tai musiikkia. Karaokekin on varsin suosittua. Taide parantaa ihmisen hyvinvointia, yhteisöllisyys tervehdyttää ja lisää sielujen kumppanuutta. Minäkeskeisyys väistyy takavasemmalle. Minun mielestäni taideteos ei ole valmis, jos sitä ei tuoda yleisölle esitettäväksi tai nähtäväksi. Unelmani on, että muutkin taitajat tulevat esille ja siihen haluan tarjota mahdollisuuden.

Yli-Posso sanoo, että kunnanjohtaja Jussilan mukaan Ritopirtti voisi olla “Monikulttuurikeskus, Taidekoti Ritopirtti”.

– Täällä vierailee vuosittain paljon sekä kotimaisia että ulkomaisia ryhmiä. Monikulttuurisuus on laajempaa kuin mitä sillä yleensä ymmärretään. Olemme yksilöitä, meillä jokaisella on oma kulttuurimme ja luovuutemme. Kotiseudun ihmisten yhteisöllisyyden lisääntyminen tuo esille lähimonikulttuurisuutta, filosofoi Yli-Posso.

Syksyllä Ritopirtillä alkaa maalauksen ja piirustuksen taidekurssi harrastelijoille. Tulevina vuosina Yli-Posso lupaa avoimet ovet vaihtuvin teemoin.

Ritopirtti on avoinna Kärsämäki Päivien aikana päivittäin.

#