keskiviikko 28.9.2022 | 12:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvinen Antti Vuolas speedway-ammattilaiseksi Puolaan

Tanja Kopsa
Ke 1.6.2022 klo 06:00

Haapajärvinen speedwaykuski Antti Vuolas, 22, teki sopimuksen puolalaisen Motor Lublinin kanssa. Viime viikolla hän ajoi debyyttikilpailun U24 Ekstraligan sarjassa kärkijoukkue Lesznoa vastaan. Ajo kulki mainiosti kovatasoisessa kilpailussa.

– Paljon työtä ja ponnistelua on vaatinut, että tässä ollaan. Ammattilaisuus on haaveeni. Nyt saan työkseni ajaa ja kilpailla. Toisaalta en ajattele tätä työnä, ajaminen on intohimoni. Tykkään kilpailla. Sarjassa kisoja on melkein joka viikko.

Puolassa speedway on arvostettu moottoriurheilulaji ja katsojia kisoissa piisaa. Keskellä kaupunkeja on isoja stadioneita kymmenine tuhansine istumapaikkoineen.

Antin joukkueessa on ajajia Australiasta, Saksasta, Sloveniasta, Slovakiasta, Itävallasta ja Puolasta. Ajajat tutustuvat helposti toisiinsa, samanhenkisiä kun ovat. Puolassa puhutaan heikosti englantia, joten paljon viestitään elekielellä.

– Tavoitteeni on ajaa joukkueeni johtavaksi kuskiksi. Lisäksi haluan aikuisten MM-kisoihin, ja GP-sarja on jokaisen kuskin haave.

Antti on ajanut speedwayta veljensä Niilon kanssa pikkupojasta lähtien. Koko Vuolaksen perhe on ollut mukana menossa huoltaen ja sponsoroiden. Veljeksillä on myös paikallisia yrityksiä sponsoreina. Antti ja Niilo ovat keskenään hyvissä väleissä ja yhteistyö sujuu mukavasti.

– Pieninä pyörittiin mopoilla pihalla ympyrää, kunnes tankki oli tyhjä, sitten mentiin Kauniskankaalle crossiradalle ja speedwayradalle, ja sille tielle jäätiin. Ollaan alusta asti itse opeteltu myös huoltamaan ja korjaamaan pyöriä.

Suomen speedwaypiirit ovat pienet ja kisoja on vähän. Uusia harrastajia innostetaan mukaan järjestämällä mini- ja microspeedwayn koeajopäiviä kuten tulevana lauantaina Kauniskankaalla.

– Tärkeää on, että lasten ja nuorten lisäksi huoltajat innostuvat lajista, toteaa Antti.

#