tiistai 24.5.2022 | 13:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

SPR:n ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelutoiminnan (VAPEPA) valtakunnallisena SUOJA22 valmiusharjoituspäivänä Kärsämäellä harjoiteltiin rivitalopalosta pelastettujen evakuoimista

Outi Levä
To 12.5.2022 klo 06:00

Viimeisiä kiristyksiä valkoiseen telttaan. Sisällä kootaan jo ensimmäisiä sänkyjä. Pian sinne evakuoidaan rivitalopalon uhreja.

Kärsämäellä Konttilan pihapiirissä harjoiteltiin evakuointia lauantaina SPR:n ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelutoiminnan (VAPEPA) valtakunnallisena SUOJA22 -valmiusharjoituspäivänä.

– Tämä on EEC-teltta, jota voidaan käyttää evakuoinnin lisäksi vaikka metsäpalossa muonituksen huoltopisteenä tai ensiaputelttana. SPR:n Oulun piirin alueella näitä on neljä: Kajaanissa, Kuusamossa, Oulussa ja Raahessa, kertoo SPR Kärsämäen ja Siikalatvan osastojen “kummi”, terveydenhuollon suunnittelija Karoliina Kaiponen SPR Oulun piiristä.

Samoja telttoja käytetään myös maailmalla, kun sinne toimitetaan apua. Teltat ovat Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK), josta SPR ostaa ne sinne, missä niitä tarvitaan. Telttaan voidaan varustaa erilaisia osastoja, kuten leikkaus- ja röntgenosasto sekä kymmenkunta vuodepaikkaa, tietää maailmallakin telttoja pystytellyt Rami Syed, temmesläinen vapaaehtoinen.

Kärsämäellä telttaa koottiin ensimmäistä kertaa. Mukana oli vapaaehtoisia Kärsämäeltä ja Siikalatvalta.

– Jos telttaa tarvittaisiin Kärsämäellä, se lähtisi tänne Raahesta. Pyyntö tulisi viranomaisilta piiritoimiston henkilökunnalle. Valmiuspäivystäjä tai muu vapaaehtoinen lähtisi telttaa tuomaan. Kuljetukseen tarvitaan iso auto eikä kuljettajalle riitä pikku ee. Pystytykseen kuluu noin neljäkymmentäviisi minuuttia, joten teltta olisi käyttökunnossa kolmessa neljässä tunnissa, arvioi Kaiponen.

Pystytykseen tarvitaan vähintään viisi henkeä, enempi on parempi. Teltan pystytys on hyvin looginen, ei lainkaan vaikea, sanovat pystyttäjät.

EEC on lyhenne sanoista Emergency Evacuation Center eli siirrettävä evakuointikeskus, joka koostuu kahdesta peräkärryyn pakatusta teltasta varusteineen. Niitä käytetään esimerkiksi suuronnettomuus- ja muissa auttamistilanteissa viranomaisten apuna ja myös koulutustapahtumissa. Sisäseinillä varustettuna telttaa voitaisiin tarvita esimerkiksi, jos Lapissa tapahtuisi lento-onnettomuus.

– Silloin EEC-teltta lähtisi Helsingistä ensimmäisellä Finnairin koneella kohti Lappia, tietää Kaiponen.

#