tiistai 24.5.2022 | 11:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uuden osaamisen lukio tarjoaa opiskelijoille hyvät mahdollisuudet työelämä- ja yritystaitojen kehittämiseen ja edistävät heidän työllistymistään alueen yrityksiin tai hakeutumista korkeakouluopintoihin

Päiviö Karttunen
Pe 6.5.2022 klo 13:45

Haapajärven lukio on antanut lukiolaisille tietoa yrittäjyydestä, yhteistyöstä elinkeinoelämän ja korkeakoulumaailman välillä. Koulutusta on annettu kaksi vuotta kestäneen erityisjakson aikana. Samalla on vahvistettu itseluottamusta haasteisiin. ”Sinä olet juuri se, jota tarvitaan”, sanotaan suunnitelmassa.

Opinto-ohjaaja Merja Nevanoja kertoo, että johtoajatuksena on ollut jakaa uutta osaamista lukiolaisille. Hankkeen tavoitteena on, että lukiolla olisi vahvat yhteydet elinkeinoelämään ja korkeakouluihin. Tämä mahdollistuu, kun nämä tahot tekevät kiinteää verkostoyhteistyötä keskenään ja hankkeen toimijoiden kanssa.

– Nämä uuden osaamisen lukiot tarjoavat opiskelijoille hyvät mahdollisuudet työelämä- ja yritystaitojen kehittämiseen ja edistävät heidän työllistymistä alueen yrityksiin tai hakeutumista korkeakouluopintoihin, sanoo Nevanoja.

Kouluhaastatteluiden aikana opiskelijat seurasivat luokissaan etänä esim. Nokian Oulun yksikön monipuolista esittelyä.

Opettaja Maria Keränen kertoi, että tänään oppilaat perustivat tiimejä, joihin sai valita kolme vahvuutta, kolme valmiutta ja yksi resurssi. Tiimit saivat ideoida yrityspohjaista toimintaa armeijan ylijäämä pyöristä, tyhjä teollisuushalli oli käytössä, hävikkiruoasta, cd-levyistä, perintömökistä, muovipulloista ynnä muuta, totesi Keränen.

Uuden osaamisen lukio -hankkeen tapahtumapäivä

900 opiskelijan ja sadan lukion opettajan kaksipäiväinen verkostoitumistapahtuma, jonka tavoitteena on edistää lukioiden, elinkeinoelämän ja korkeakoulujen yhteistyötä.

Mukana olivat Ylivieskan, Nivalan, Haapajärven, Haapaveden, Sievin, Oulaisten, Siikalatvan, Reisjärven ja Kalajoen lukiot, elinkeinotoimijat Nihak ja Nivalan Teollisuuskylä Oy sekä korkeakoulutoimijat Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti ja Centria.

Toteutettiin EU-rahoitteisena hankkeena, jota hallinnoi Nivalan kaupunki.

Järjestetään jatkossa joka toinen vuosi. Seuraavan kerran paikkana on Nivala.

Kuvitteelliset ryhmätulokset piti kirjata muistiin ja ne esitettiin Kalajoen laajassa yhteistapahtumassa. Tapahtumassa esiteltiin elinkeinoelämän ja korkeakouluyhteisön yhteistyötä käytännössä. Toimipisteittäin näytettiin yritysesittelyt ja uratarinat.

Monimediaosaaja Veronica Verho kertoi tiimiläisille, miten teet osaamisesi näkyväksi.

Toisen lukioluokan pojat; Jaakko Koistila ja Arttu Alahäivälä ja ykkösluokkalainen Valeri Mällinen kertoivat kokemuksistaan.

Jaakko kertoi, että talvella oli yksi yrittäjyyskurssi, jossa opettajat olivat Jedusta. Kurssista saa todistukseen merkinnän. Arttu sanoo, että jokaisen piti keksiä toimiva yritys ja se piti olla sellainen, että sen pystyisi myymään jollekin. Artulla on jo valmis kiinteistöhuoltoyritys ja lisäkoulutus vahvistaa vaan hänen osaamistaan. Valeri kertoi halunneensa yrittäjäksi jo pidempään ja koulutus on siten hyvinkin sopiva.

Pojat pohtivat, että yrittäjyyskoulu on sopivaa vaihtelua teorian keskellä.

Merja Nevanoja sanoo, että suunniteltu kahden vuoden koulutusjakso kärsi pahoin koronan vuoksi. Useimmat suunnitellut tapaamiset yhteistyötahojen kanssa jäivät pois ja vaihtuivat etäopetukseen.

– Jukka Jalosen ja opetushallituksen kouluneuvos Jorma Kauppisen videoluennot kiinnostivat kyllä videoluentoinakin, sanoo Nevanoja.

#