tiistai 24.5.2022 | 13:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veteraanipäivä on rauhan ja kunnian päivä

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 4.5.2022 klo 10:00 | päivitetty ke 10:41

”Rannalle himmeän lahden, Aurinko laskenut, Kutsu jo soi iltahuudon, Taakka jo laskettu on, Taattoa muista sä silloin, Askel jo uupunut on, Lapset ja lastemme lapset, Teidän nyt vuoronne on”,

lauletaan Kalervo Hämäläisen säveltämän ja sanoittaman laulun, Veteraanin iltahuuto ensimmäisessä säkeistössä.

Vuonna 1988 julkaistun Iltahuudon sanat osuvat kohdalleen yhä paremmin, sillä vuoden alussa veteraaneja on joukossamme enää hieman 4000, heistä sotainvalideja on vajaat 700 (veteraanit.fi). Veteraaniemme keski-ikä on lähes 97 vuotta ja useita kymmeniä heistä on saavuttanut jo kunniakkaan sadan vuoden iän. Veteraanien puolisoita ja leskiä sekä sotaleskiä on noin 12 000. On aika siirtää vastuu muistamisesta nuoremmille sukupolville.

Perinteen siirtäminen näkyi Haapajärvellä vietetyssä kansallisen veteraanipäivän juhlassa monin tavoin. Yläkoulun oppilaat laskivat seppeleen sankaripatsaan juurelle, oppilaskunnan puheenjohtaja Milja Kiiskilä piti juhlan tervetulopuheen ja Vanessa Mällinen esitti Juha Tapion kappaleen Vilua ja iloa. Myöhemmin yläasteen oppilaat esittivät Veteraanin iltahuudon sanalla sanoen upeasti.

Tilaisuuden juhlapuheen piti oikeutetusti everstiluutnantti evp. Esko Hirviniemi.

– Rauha on kaiken kehityksen edellytys. Suomi on saanut kehittyä rauhassa jo lähes 80 vuotta veteraanisukupolvien ansiosta.

Hirviniemi on tyytyväinen siitä, että Suomessa on korkea maanpuolustustahto ja -henki, yleinen asevelvollisuus ja laaja reservi.

– Pian tytötkin pääsevä kutsuntoihin mukaan. Suomi kehittää kyberpuolustustaan ja armeijassa on tällä hetkellä tarjolla 356 erilaista koulutushaaraa.

Hirviniemi kehotti nuoria käymään Mikkelissä, tutustumassa päämajamuseoon.

– Se nimi on nykyään Muisti. Helsingin Kasarmitorilla puolestaan on Talvisota-patsas. Käykää tutustumassa siihen seuraavalla Helsingin reissullanne.

Ukrainan tilanne nousi esille niin Hirviniemen kuin kirkkoherra Kari Tiirolankin puheissa.

– Ukrainan tilanne muistuttaa meitä talvisodasta. Siinä on samanlainen Daavid vastaan Goljat asetelma, mutta Ukraina ei anna periksi. Kansa taistelee ja yhteishenki on kova. YK:n olisi nyt lyötävä nyrkkiä pöytään ja lähetettävä alueelle rauhanturvajoukkoja, Hirviniemi sanoi ja jatkoi: – Kaikilla on isänmaa. Meidän tehtävämme on kunnioittaa sitä ja oikeudenmukaisen rauhan saavuttamista.

Tiirola puolestaan puhui rauhan merkityksestä meille jokaiselle.

– Rauha on meille kaikille tärkeä, oleellinen asia. Se ei ole itsestäänselvyys. Olemme tuudittautuneet siihen, ettei rauha voi rikkoutua. Nyt tuo ajatus on rikkoutunut.

Tiirola nosti esille monia ihmisiä mietityttävän kysymyksen – kenen puolella Kristus on?

– Kristus on sen puolella, joka rakentaa rauhaa. Ei sen, joka kylvää vihaa. Ei sen, joka lähettää ohjuksia päiväkoteihin tai omia lapsiaan hyökkäykseen, Tiirola sanoi.

#