tiistai 24.5.2022 | 12:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Oma, ensimmäinen kesätyöni oli mansikkatilalla Suonenjoella

Ke 4.5.2022 klo 06:00

”Meidän Seija” kokosi ison jutun nuorten kesätyöpaikoista Pyhäjärvellä (juttu sivulla 2) ja huomasi, että vaikka moni pesti oli jo jaettu, moni oli edelleen tekijäänsä vailla. Työpaikkaa kannattaa siis edelleen etsiä. Juttu keskittyy Pyhäjärveen, mutta uskon sen antavan ajatuksia muillekin alueemme nuorille.

Kesätyö on nuorelle tärkeä juttu monestakin syystä. Siinä saa arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten, ja kesätöissä pääsee testaamaan eri ammatteja, jotka mahdollisesti antavat osviittaa tulevaisuuden suunnitelmiinkin. Lienee omalla rahalla myös aika iso merkitys nuoren elämään.

Nuoren työnantajalla on iso vastuu siitä, että nuori kokee kesätyön ja työelämän ylipäätään mieluisaksi. Usein korostetaan työntekijän luotettavuutta, mutta viisautta vaaditaan myös työnantajalta esimerkiksi turvallisuuden, työaikojen, riittävän perehdytyksen ja lainmukaisen palkan suhteen. Mutta tämänhän kaikki alueemme työnantajat jo tietävätkin – eikö vain?

Oma, ensimmäinen kesätyöni oli mansikkatilalla Suonenjoella. Sinne lähteminen oli ystäväni päähänpisto, enkä viihtynyt pellolla kauaakaan. Hiturassa sen sijaan viihdyin useamman kesän, ensin ulkosiivoustöissä, sitten siivoojana. Eräänä kesänä maalasin rikastamon kaiteet kirkkaan keltaisiksi ja sotkin itseni maaliin. Tuli ruokatunti ja lähdin tauolle. Vasta palatessani huomasin kirkkaan keltaisen kädenjäljen keskellä ovea - oho. Siinä se sitten komeili pitkään minun jälkeenkin. Sekin oli hyvä oppi: tekevälle sattuu, eikä siitä maailma kaatunut, joten ei muuta kuin työtä hakemaan ja elämää kohti.

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

#