tiistai 24.5.2022 | 11:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kyläkeskus Syke sai uudet omistajat – Sanna Autio ja Harri Rautio aikovat asua kesät Kärsämäellä ja matkailla talvisin

Outi Levä
Ma 2.5.2022 klo 11:40

Kyläkeskus Syke Kärsämäen Sydänmaankylässä sai uudet omistajat. Vappuviikolla lumikasat töröttävät vielä rakennusten ympärillä. Kun astumme sisään, kylmä hönkää vastaan, mutta punaisen talon viehättävä miljöö ympäröi meidät. Pian leviää kahvin tuoksu.

Sanna Autio ja Harri Rautio asuttavat punaista taloa, Kyläkeskus Sykettä, jonka ostivat huhtikuussa.

– Bongasin tämän netistä. Olin lopettamassa gasthaus-toimintaani Lohjalla. Näin Sykkeen myyntivideon ja ihastuin paikkaan. Tämä muistuttaa aikaisemmin omistamaani paikkaa Puolangalla, jossa toimin ratsastusalan yrittäjänä kaksikymmentäviisi vuotta. Tosin tämä on puolet isompi, sanoo Autio.

Rautio on kuljetusalan yrittäjä Oulaisista ja tekee kesäisin asfalttitöitä.

Pariskunta suunnittelee asuvansa kahdessa osoitteessa, Sykkeessä kesäisin ja Raution tiluksilla tai ulkomailla matkaillen talvisin. Autio ei säikähtänyt Sykkeen syrjäistä sijaintia.

– Eläimet, luonto ja Afrikka ovat minulle tärkeitä eikä vanhan koulun miljöö pelottanut. Olen elänyt koko elämäni metsän keskellä, sanoo Ruotsista kahdeksanvuotiaana Suomeen muuttanut Autio.

Alkukesä menee paikan sisustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen.

– Nyt on pidetty tätä vähän kesämökkinä. Asiakkaita on jo käynyt ja lisää on tulossa: polttariporukoita ja muita ryhmiä. Sadalle hengelle pitopalvelua en aio järjestää, mutta pienemmille noin viidenkymmenen hengen ryhmille kyllä. Tee-se-itse -systeemillä mitä haluaa. Saunan saa vuokrata, mökkimajoitusta on tarjolla, omatoiminen pitopalvelu onnistuu ja pihalle tulee palju, suunnittelee Autio.

– Jos hintataso on tämä, pidämme paikan talvisin kylmillään. Haaveissamme on, että itse voisimme talvia viettää jopa muualla, sillä matkailu antaa paljon, he haaveilevat.

Autio ja Rautio tapasivat toisensaTinderissä.

– Olemme vuosisadan tinderpari, nauraa Autio.

– Kun kohtasimme, puhuimme yöllä puhelimessa. Aamulla pakkasin koiran ja tavarat autoon ja ajoin Oulaisiin.

Sama kävi toisinpäinkin. Yöllinen puhelu ja aamulla Rautio oli Tammisaaressa.

– Meillä ei ollut vaihtoehtoja. Oli ruvettava pariskunnaksi. Jos ei tulla toimeen, nukutaan eri kamareissa, lohkoo Rautio.

#