tiistai 24.5.2022 | 13:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Entinen haapajärvinen, nykyisin Tikkurilassa ja Akaassa asuva pappi, laulaja ja lauluntekijä Tero Kuparinen on löytänyt soundinsa – Laulunsa saavat niin yksinäiset, uupuneet, kuin läheisensä menettäneet

Tanja Kopsa
Pe 29.4.2022 klo 14:10 | päivitetty ma 10:05

Entinen haapajärvinen, nykyisin Tikkurilassa ja Akaassa asuva pappi, laulaja ja lauluntekijä Tero Kuparinen, 61, julkaisee Omistettu levyn toukokuun alussa ja osallistuu Tampereella aikuisten MM-kisoihin heinäkuussa lajinaan seiväshyppy.

Tero on kauppias Tauno Kuparisen ja kirjastossa työskennelleen Aili Kuparisen jälkeläinen. Heillä oli aikoinaan Haapajärvellä urheilukauppa ja myöhemmin valintamyymälä. Tauno toimi aktiivisesti Kiiloissa.

Nykyään Teron tuo tänne velipoika Timo ”Tikke” Kuparisen luona vierailu. Miehen siskotkin oleilevat osan vuotta kotikonnuilla. Vanhoista ystävistä paikkakunnalla asuu Erosen Jarmo.

– Aloitin musiikin tekemisen parikymppisenä sovittelemalla sointuja muun muassa Eino Leinon ja Saima Harmajan runoihin, joita äitini toi minulle työpaikaltaan. Olen laulanut pienestä pitäen. Kitaran soiton aloitin 14-vuotiaana, vuotta myöhemmin rumpujen soiton. Pianoa aloin soittaa 20-vuotiaana, muistelee mies.

Teron suurin idoli musiikin saralla on ollut häntä kahdeksan vuotta vanhempi veli Tikke, joka oli paikallisen bändin Mysticin ensimmäinen laulaja ja rumpali. Myöhemmin Tikestä tuli ammattirumpali ja hän teki pitkän uran useissa tanssiorkestereissa.

– Veljeni opetti minulle ensimmäiset kitarasoinnut ja rumpukompit. Ihailin hänen lauluääntään. Meidän äänet sopi hyvin yhteen, tosin emme ole koskaan esiintyneet yhdessä julkisesti. Meillä on edelleen yhdessä koskettavia hetkiä musiikin ja rukouksen äärellä.

Musiikkiuransa aikana Tero on tehnyt 12 äänitettä, joista tärkeimmät ovat neljä pitkäsoittoalbumia ja Sinun kanssasi messu -levy yhdessä lapsikuoro Piccolon kanssa. Ensimmäisen pitkäsoittonsa mies teki vuonna 1996. Hän kokosi siihen säveltämiään suomalaisia klassikkorunoja Eino Leinosta Anna-Mari Kaskiseen.

– Teen lauluja ilmiöistä, elämästä, ihmisistä ja kohtaamisista. Tärkeää on sanoitukset ja tarinat, Musiikkiani on luonnehdittu melodiseksi, jopa kauniiksi. Siinä on usein tasapainoinen koskettava harmonia. Olen tehnyt kaikenlaista musiikkia aina reggaesta rockiin ja countrysta balladeihin. Uusimmalla levylläni on menevää poppia, mutta myös herkkiä laulelmia, mielestäni olen löytänyt saundini, iloitsee Tero

– Omistettu-levyllä jokainen biisi on jollekulle omistettu. Laulunsa saavat yksinäiset, uupuneet, läheisensä menettäneet, korona-sukupolvi, tietään etsivät, syntymäpäiviään viettävät, vanhemmat, tytär ja susi. Miehen mukaan levy on erittäin laadukas, viimeisen päälle ammattitaitoisesti tehty julkaisu, jota ovat olleet tekemässä Akun tehtaan ääniammattilaiset Sami Asp ja Samu Oittinen. Jari Levy teki sovitukset suurella sydämellä ja näin levystä tuli kelpo energiapakkaus, kehuu muusikko.

Enimmäkseen trubaduurina esiintynyt Tero kokoaa tarpeen mukaan erilaisia kokoonpanoja. Yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet halukkuutensa konserttikiertueeseen. Mies tuumaa, että todennäköisesti hän tekee bändin kanssa 4-5 keikan konserttikiertueen. Järjestäjiä etsitään parhaillaan.

– Pidän äitienpäivänä konsertin Akaan kirkossa, jossa myös uutta Omistettu levyä on ensi kertaa saatavilla. Haapajärvelle emme ole vielä sopineet konserttia, mutta toivottavasti sellainen on vielä tulossa. Olisi miellyttävää esiintyä ensi kertaa samassa kirkossa, jossa minut on konfirmoitu.

Urheilun saralla Tero on keskittynyt seiväshyppyyn.

– Lapsuudessani perheeni harrasti kaikkea mahdollista liikunnan parissa. Isäni opetti minulle yleisurheilulajit. Seiväshyppy valikoitui omaksi lajikseni noin 14-vuotiaana, kun huomasin, että tässä lajissa pärjään kaikkein parhaiten.

Seiväshypyssä Teroa viehättää sen tekniikka ja liike-energian hyödyntäminan suorituksen aikana. Hänen tietääkseen maailmassa ei ole toista lajia jossa liike-energiaa puretaan välineeseen ja sitä myös vastaanotetaan suorituksen aikana. Tämä tekee siitä erityisen vaativan lajin, jossa riittää jatkuvasti oppimista. Kyse on paljon rytmiikasta ja oikeasta ajoituksesta kuten myös rohkeudesta ja päättäväisyydestä.

– Käyn viikottain hyppäämässä seivästä Myllypuron liikuntamyllyssä. Lisäksi harrastan monipuolisesti liikuntaa. Käyn kuntosalilla ja juoksen. Aikuisten MM-kisoihin treenaan lähinnä seiväshypyn tekniikkaa ja pitämällä yllä fyysistä kuntoa. Pari kertaa viikossa tehdään lajiharjoittelua hyppäämällä ja voimaharjoittelussa kiinnitetään huomiota itse lajia palveleviin liikesarjoihin.

Miehen mukaan seiväshyppykilpailu on myös taktisesti haastava koetus, jossa joutuu tekemään nopeita ratkaisuja esimerkiksi seipään valinnan, askelmerkin ja telineiden etäisyyksien suhteen. Se on haastava kokonaisuus, jonka onnistumiseen ei vaikuta ainoastaan se kuinka hyvässä fyysisessä kunnossa on, vaan myös henkisellä puolella on ratkaiseva merkitys menestymisen kannalta.

Lapsena Teroa valmensi isä, myöhemmin Mauno Niemelä, Tapani Haapakoski ja Jarmo Eronen. Nykyään häntä valmentaa Antti Kalliomäki.

Tero on voittanut aikuisten sarjassa kolme Suomen mestaruutta. Vaan mitä suunnitelmia Terolla on tulevaisuuden suhteen?

– Omistettu levylle piti alunperin tulla myös Pia Perkiön sanoittama lastenlaulu Perhosen laulu, mutta se jätettiin pois, koska se ei oikein sopinut joukkoon. Olen työstänyt useita Pia Perkiön tekstejä ja seuraavaksi teemme niistä ehkä lastenlevyn, johon Perhosen laulukin tulee. Pöytälaatikossani on lauluja ja niitä syntyy koko ajan lisää, joten monia musaprojekteja on toivon mukaan vielä tulossa.

Miehen elämään kuuluu paljon kouluttautumista, koska hän saa suoritettua kirkon laajan johtamistutkinnon tänä vuonna.

– Ehkä olisi antoisaa olla viimeiset papin virkavuodet jossakin rauhallisessa maalaiskylässä kirkkoherrana, mutta se ei kuitenkaan ole minulle itsetarkoitus. Viihdyn mainiosti papin työssä ja tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Äitienpäivänä Tero laulaa äideille kappaleen, jonka hän on tehnyt omalle äidilleen ja kaikille äideille.

"Sua kiittää me tahdomme nyt siitä mitä annoit kun meitä kannoit

Nämä sanat eikä säveletkään riitä, kiitollisuuttamme kuvaamaan

Yli vastoinkäymisten kautta ilon hersyvän tunnen luotettavan ystävän."

#