keskiviikko 28.9.2022 | 12:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Haapajärven Kiilojen jalkapallojaosto kuunteli "kentän" ääntä ja selkeytti tavoitteittaan  – Perheet toivoivat harrastuksen opettavan heille liikunnallista ja terveellistä elämäntapaa

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 22.2.2022 klo 17:00

Jalkapallon harrastajien määrä on kasvanut alueellamme tasaisesti jo useamman vuoden, ja Haapajärven Kiilojen jalkapallojaoston alla pelaa tätä nykyä jo yli sata lasta ja nuorta.

– Meillä on pelaajia niin Haapajärveltä, Kärsämäeltä, Reisjärveltä kuin Nivalasta, jaoston puheenjohtaja Juha Palosaari kertoo.

– Harrastajamäärän kasvun myötä meille syntyi tarve organisoitua paremmin ja kartoittaa yhteisiä tavoitettamme, kuunnella kentän ääntä ja saada sitä kautta selkänojaa tekemillemme toimenpiteille, Palosaari jatkaa ja toteaa myös kaikenlaisen talkooväen tarpeen kasvavan samassa suhteessa.

Jaosto lähetti harrastajille ja heidän vanhemmilleen kyselyn viime syksynä. Vastauksista nousi selkeästi esille perheiden tahtotila harrastamisen suhteen: harrastuksen tulisi olla lähellä kotia ja sen hinta ei saisi nousta liian ylös.

– Perheet toivoivat lapsiensa harrastavan ohjatussa ympäristössä ja harrastuksen pitäisi opettaa lapsille ja nuorille liikunnallista ja terveellistä elämäntapaa, jalkapallojaoston varapuheenjohtaja Jussi Järvenpää kertoo.

– Yllättävän monessa perheessä oltiin myös valmiita talkoisiin, Palosaari kertoo, että yrittää katsella jokaiselle talkoolaiselle sellaisia tehtäviä, joissa he ovat vahvimmillaan.

Vastausten pohjalta jalkapallojaosto määritteli itselleen mission (toiminta-ajatus), vision (tavoite) ja arvot.

Heidän toiminta-ajatuksensa on olla Selänteen talousalueen arvostettu ja monipuolinen liikuttaja. Tavoitteisiin he listasivat neljä kohtaa: matalan kynnyksen, terveellisen elämäntavan, kunnianhimoisen otteen sekä alueellisen ylpeyden.

Arvoikseen jalkapallojaosto listaa luottamuksen, avoimuuden, yhteisöllisyyden ja vastuullisuuden.

– Strategisiksi painopisteiksi valitsimme valmennustoiminnan kehittämisen ja organisoinnin sekä taustatoimintojen kehittämisen ja organisoinnin, Palosaari kertoo tyytyväisenä, – Tästä on hyvä jatkaa.

Työ on jo hyvässä vauhdissa, ja ihan ensimmäiseksi jalkapallojaosto uudisti verkkosivunsa.

– Sivusto toimii tietenkin meidän tiedotus- ja markkinointikanavana, mutta se sisältää myös paljon sellaista, mikä ei satunnaiselle kävijälle näy, kuten meidän toiminnanohjausjärjestelmämme, Järvenpää kertoo.

Tällä viikolla Haapajärvellä pidetään ensimmäinen Palloliiton Futisvalmentajan starttikoulutus, jonka kaikki Kiilojen jalkapallojaoston valmentajat käyvät läpi kevään aikana.

– Kaikkien valmentajien ei tietenkään tarvitse käydä kaikkia koulutuksia, mutta tarjoamme asiasta enemmän kiinnostuneille vapaaehtoisille mahdollisuuden kouluttautua niin pitkälle kuin halua riittää, Palosaari lupaa ja kertoo osaamisen lisäävän muun muassa valmentajien ymmärrystä eri ikävaiheille ja herkkyyskausille.

Perjantai-iltana juniorit harjoittelivat Haapajärven monitoimitalolla, hiki virtasi ja hymy oli pojilla herkässä.

– Haapajärvellä on tällä hetkellä pulaa talviharjoittelupaikoista, ja siksi odotamme uuden koulun salin valmistumista innolla. Keväällä siirrymme pelaamaan Ronkaalaan ja Koivuhakaan. Käymme harjoittelemassa talvikaudella Parkkilan ja Tiitonrannan liikuntasaleissa, Palosaari kertoo.

Sekä Järvenpää että Palosaari muistuttavat, miten pitkälle pelaamisen myötä syntyvä toveruus kantaa elämässä.

– Aloitin jalkapallon pelaamisen 90-luvun alussa ja harrastuksen parissa syntyneet ystävyyssuhteet kuuluvat elämääni yhä tänäkin päivänä. Tätä puolta liikunnasta harvoin nostetaan esille, mutta se on oikeastaan yksi tärkeimmistä näkökulmista koko touhuun.

#