torstai 19.5.2022 | 12:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sylvi on sinnikäs ja suojeleva Sankarikoira - Sylvin sitkeä toiminta edesauttoi omistajaa selviytymään sairauskohtauksesta Haapajärvellä. Lue Sylvin tarina:

Emilia Tiitto
Ti 25.1.2022 klo 10:15 | päivitetty ti 10:25

Sylvi on kaksivuotias labradorinnoutaja, reipas ja iloinen vahtikoira ja tätä nykyä Sankarikoira. Sankarikoira on arvonimi, jonka Kennelliitto myöntää koirille, jotka ovat toiminnallaan vaikuttaneet yhden tai useamman ihmishengen pelastumiseen. Sylvin toisen omistajan traaginen sairauskohtaus sai viime vuonna onnellisen lopun Sylvin ansiosta.

- Vuosi sitten kevättalvella mieheni lähti illalla lenkille. Sillä kertaa Sylvi lähti poikkeuksellisesti mukaan. Kului pari tuntia, kun aloimme miettimään, mihin he ovat jääneet, Marja Tiitto kertoo.

Tiitto sai miehensä kiinni puhelimella, mutta tämä kuulosti sekavalta. Puhelun jälkeen miestä lähdettiin etsimään.

- Asumme melko syrjässä, joten lähdimme tyttäreni kanssa eri suuntiin. Pian tyttäreni kuuli Sylvin haukkuvan, minkä ansiosta mies löytyi syvästä ojasta sairauskohtauksen saaneena.

Tiitto auttoi tyttärensä kanssa miehensä ylös ojasta. Tämän vaatteet olivat jo niin kastuneet, ettei hypotermia ollut kaukana. Paikalle hälytettiin ambulanssi.

- Ambulanssissa mieheni kertoi, että Sylvi oli pysynyt vieressä koko ajan. Aina kun mieheltä oli ollut lähdössä taju, oli Sylvi nuollut hänen kasvojaan.

Sairaalassa Oulaisissa Tiiton miehellä todettiin aivoverenkiertohäiriö. Sylvin avulla traaginen tapahtuma sai onnellisen lopun.

- Sylvi on luonteeltaan muutenkin tarkka ja vahtiva. Kun esimerkiksi lastenlapsemme tulevat käymään, Sylvi seuraa ja vahtii heidän leikkejään tarkkaavaisesti.

Tiitto kertoi miehensä tapaturmasta ja Sylvin osallisuudesta koiransa kasvattajalle, joka kannusti hakemaan Kennelliitolta Sankarikoiran arvonimeä.

- Sankarikoiruus kulkee Sylvin suvussa. Sylvin emän sisko on myös Sankarikoira pelastettuaan omistajansa tulipalolta, Tiitto paljastaa.

Kennelliitto on palkinnut sankariteon tehneitä koiria jo 1970-luvulta lähtien. Viime vuonna Sankarikoiran arvo myönnettiin 22 koiralle ympäri Suomen.

- Palkitsemistilaisuus olisi pitänyt olla joulukuun alussa Helsingissä, mutta se jouduttiin pandemiatilanteen takia perumaan. Sylvin palkintomitali lähetettiin meille kotiin.

Liiton mukaan sankarikoirat edustavat hyväluonteisia ja ihmisrakkaita koiria, jotka ovat teoillaan osoittaneet rohkeutta ja rakkautta.

- Sylvi on ihana koira sekä ilman arvonimeä että sen kanssa. En antaisi häntä mistään hinnasta pois, Tiitto ihastelee.

Tiitolla on ollut koiria lemmikkeinään jo omasta lapsuudestaan lähtien. Tällä hetkellä Tiittojen talossa tassuttelee Sylvin lisäksi siperianhuskyjä ja toinen labradorinnoutaja.

- Ajelen siperianhuskyjen kanssa omaksi ilokseni, labradorinnoutajan kanssa olen harrastanut kaverikoiratoimintaa jo seitsemän vuoden ajan.

Tähän saakka Sylvi on elellyt kotikoirana, mutta tulevaisuudessa hänestäkin saattaa kuoriutua kaverikoira.

- Labradorinnoutaja on oppivainen ja viisas rotu, jonka kanssa voi touhuta monenlaista. Sylvi on myös näyttelylinjainen, joten näyttelyissä käyminenkin voisi tulevaisuudessa olla mahdollista.

Sankarikoira Sylvi viettää tällä hetkellä leppoisaa, mutta aktiivista, koiranelämää.

- Hän on kaikessa touhussa mukana. Sylvi asuu kanssamme sisällä, mutta kulkee ulkona mukana tallihommissa. Pihalla hän kulkee perässä ja katselee uteliaana ympärilleen, Tiitto kertoilee.

Jos yöllä kuuluu jokin ääni, on Sylvi valmiina haukkumaan ja ilmoittamaan kaikesta normaalista poikkeavasta.

- Sylvi lähtee lenkille mukaan joka päivä ja nauttii siitä suuresti kylmälläkin ilmalla lumihangessa pyörimällä. Kesäisin Sylvi iloitsee uimisesta.

#