torstai 19.5.2022 | 11:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuorten liikkuva kohtaamispaikka, Wauto-Tiikeri liikkuu nyt Haapajärvellä ja Kärsämäellä

Outi Levä
Pe 21.1.2022 klo 06:00

Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu Walkers-auto eli Wauto aloitti työnsä Haapajärvellä ja Kärsämäellä. Se kuljettaa turvallisia aikuisia lähemmäksi nuoria. Tiikeriksi nimetty auto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta. Tiikeri viihtyy alueella kesäkuun puoliväliin saakka.

Liikkuva nuorisotyö menee sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta, turvavälit ja hygienia muistaen.

– Odotamme innolla Wautoa! Se antaa meille uuden työkalun nuorten kohtaamiseen, kertoo työvalmentaja Mikko Ampula Jokilaaksojen Nuorten Tuki ry:stä.

– Välimatkat ovat haaste, mihin Wautolla yritetään vastata. Tavoitteena on päästä kohtaamaan nuoria syrjäkylien toreilla, kouluilla ja pihoilla, siis muuallakin kuin kaupunkien ja kuntien nuorisotiloilla, kuvailee etsivä nuorisotyöntekijä Elina Pietikäinen Jokilaakson Nuorten Tuki ry:stä.

Wauto kiertää Kärsämäen ja Haapajärven alueella kahdesta neljään iltana viikossa.

– Nuoret voivat laittaa meille viestiä sosiaalisessa mediassa ja pyytää Tiikeriä käymään, vinkkaa Anne-Mari Teppo, Pietikäisen kollega etsivästä nuorisotyöstä.

Tiikerin kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen rinnalla. Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Kärsämäellä ja Haapajärvellä toimintaa operoi Jokilaaksojen Nuorten Tuki ry. Mukana yhteistyössä ovat myös Haapajärven ja Kärsämäen useat eri nuorten parissa toimivat tahot.

Aseman Lapset ry on sitoutumaton valtakunnallinen järjestö, joka edistää lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia sekä ehkäisee syrjäytymistä. Walkers-toiminta on järjestössä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels 2 -hanketta. Hanke on rahoitettu veikkausvoittovaroin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sekä Brita Maria Renlund säätiön, Eevi ja Emil Tannisen säätiön ja Osuuspankin avustuksella.

Wautot on hankittu opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Lions-liiton, Eevi ja Eemil Tannisen säätiön sekä Brita Maria Renlund -säätiön rahoituksella. Hankkeessa toimitaan viidellä autolla eri puolilla Suomea ja juurrutetaan liikkuvan nuorisotyön menetelmiä eri alueille.

#