torstai 19.5.2022 | 11:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jaana Jeminen valmentaa mikroyrittäjiä Pyrrönperältä - Etätyötä vanhassa mummolassa

“Vettä ei tule taloon lainkaan. Nostan käyttöveden kaivosta ja haen juomaveden lähteestä”. 

Outi Levä
To 20.1.2022 klo 10:51 | päivitetty pe 09:21

Kun astun Jaana Jemisen kotiin, on kuin palaisin aikakoneella kymmenien vuosien taakse, tai vähän kauemmaksikin. Jeminen elää vaatimattomasti lähellä luontoa. Tupa on valtava, noin kahdeksan kertaa kahdeksan metriä. Kahdella seinustalla on seinien pituiset yhtä puuta olevan penkit. Pirtin pöytä on nelimetrinen. Korkeassa tuvassa riippuvat orret, varhaisaamun valo siivilöityy ruutuikkunoista. Punaruskeiksi maalatuissa lattialankuissa näkyvät askelten painallukset. Tuvan nurkassa on valtava leivinuuni, paikka avotulelle ja puuhella.

-Tänne ei tule vettä sisälle lainkaan, navetalle tulee käyttövesi, mutta se ei ole juotavaa, sanoo Jeminen. Kun katto on kunnossa, eikä vesi ole tullut koskaan sisälle, talo on hyvässä kuosissa. Juomaveden haen lähteestä.

Jeminen on asunut ja työskennellyt eri puolilla Suomea, viimeiset kymmenen vuotta Rovaniemellä. Viime syksynä hän muutti Pyrrönperälle.

-Olen täällä lapsesta asti pyörinyt mummolassa, kun isovanhemmat elivät. Monet kesät myöhemminkin kuluivat tilalla, kun täällä asuivat tädit Eeva ja Julia sekä Viljo-setä. Lunastin tilan vuonna 2009 isäni sisarusten kuolinpesältä ja olen lasteni kanssa viettänyt täällä paljon kesiä ja lomia siitä saakka. Sulan maan ajat olen asunut täällä etätöitä tehden jo useita vuosia.

Jeminen sanoo olevansa melkoinen sekoitus karjalaislähtöistä isäänsä ja lappilaista äitiään. Hän syntyi Ivalossa, jossa hänen isänsä työskenteli rajavartijana. Aikoinaan hän opiskeli kutoja-artesaaniksi, myöhemmin muotoilijaksi ammattikorkeakoulussa ja valmistui kauppatieteiden maisteriksi Vaasan Yliopistosta ja on työskennellyt muun muassa Lapin yliopiston teollisen muotoilun laitoksella ja vetänyt runsaasti projekteja eri toimeksiantajille.

Nyt Jeminen työskentelee Oulun Yliopiston Kerttu Saalasti-instituutissa projektipäällikkönä ViVa -vihreä vastuu mikroyrityksissä -hankkeessa. Siinä toteutetaan yksinyrittäjien ja mikroyritysten yritysvastuullisuusosaamisen valmennus ja sitä kautta parannetaan yrittäjien kykyä vastata tulevaisuudessa toimintaympäristön muutoksiin ja asiakkaiden vaatimuksiin.

-Projektipäällikön homma on minun juttuni, sanoo Jeminen. -Vastuullisuusvalmennuksen aikana yrittäjät pääsevät kehittämään liiketoimintaansa ja kilpailukykyänsä pienillä teoilla. Järjestämme kolme kuuden kuukauden pituista valmennusta. Seuraavat alkavat maalis- ja syyskuussa 2022. Ensimmäinen on jo täynnä, iloitsee Jeminen.

Yrittäjien vastuullisuuden lähtötilanne selvitetään, järjestetään verkko- ja lähivalmennusta, jossa jokainen laatii yrityskohtaisen vastuullisuussuunnitelman. Tehdään yritysvierailuja. ja loppuarvioinnin jälkeen yrittäjä saa todistuksen. Mukaan lähteminen on yritykselle käytännössä maksutonta. Rahoittajia ovat Euroopan Unionin sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Oulun Yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Centria ammattikorkeakoulu, NIHAK ry ja Kalajoen kaupunki.

Parisataavuotisessa talossa on sähköt ja oli aikanaan kylän ensimmäinen televisio. Tontilla on laajakaista. Aikanaan Jemisen talo toimi keskikievarina. Nyt talon keskeinen sijainti sopii Jemisen töihin. Arki on aktiivista.

-Täällä mieli lepää. Luonto on vieressä, metsään pääsee pihalta. Tammikuun alun pakkasessa olimme koko päivän ulkona ja söimme ulkona nuotiolla, kun lapset olivat täällä perheineen. Kuin Lapissa. Sehän on pukeutumiskysymys, sanoo Jeminen.

Jeminen harrastaa metsätöitä, kuuntelee äänikirjoja ja panostaa hyvinvointiin.

-Osaan arvostaa kauneutta, muistan, kun talon ympärillä oli aina kukkapenkit ja sisällä kukkia. Ennen oli mummolassa väkeä, nyt teen yksin lähes kaiken, uunin lämmitys vie kolme-neljä tuntia. Tekemällä pysyy kunnossa, hyötyliikunta on parasta. Minun juureni ovat tällä mäellä.

Korjattu 21.1.2022 kello 9.20 Jaana Jeminen on työskennellyt Lapin Yliopiston teollisen muotoilun laitoksella, ei Lappeenrannan, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

#