tiistai 24.5.2022 | 11:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: A unioni B

Ke 19.1.2022 klo 13:30

Näyttää olevan kova kahtiajakautuminen menossa monen asian suhteen kansan kesken parhaillaan. Rokotetut vastaan rokottamattomat, maahanmuuttoa vastustavat ja tulijoihin myönteisesti suhtautuvat, tiukat luonnonsuojelijat versus vähemmän suojelijat jne. Tässä ajassa on paljon samaa mitä oli 70-luvulla ollessani teini-ikäinen. Silloin äärivasemmisto oli lujasti kallellaan Neuvostoliittoon päin. Propaganda oli ankaraa ja repivää. Veteraanit pidettiin hiljaisina ja pyrittiin painamaan lokaan. Iskulauseista muistan ”Kenen joukoissa seisot”. Sitä samaahan se on tänäkin päivänä, joukkojen ideologia on vain kirjavampi.

70-luvulla kouluissa sai kansakoulun jälkeen valita kansalaiskoulun ja keskikoulun väliltä ja tuolloin valitsin keskikoulun. Koululaitosta uudistettiin kovasti ja kasvatusmenetelmiä muutenkin. Matematiikan opetukseenkin tehtiin onneton kokeilu ryhtymällä opiskelemaan joukko-oppia. Yksinkertaisimmillaan joukko-opissa tutkittiin omenoiden joukkoa, jossa oli muutama appelsiini. Sitten tutkittiin mitkä eivät kuulu joukkoon? No appelsiinit eivät kuulu joukkoon. Voi hyvin kuvitella mitä teinin päässä liikkui piirrellessä matematiikan tunnilla joukkoihin unioneita ja leikkauksia. Muistan, kuinka matematiikan opettajalta kysyimme, että mihin me näitä tarvitsemme? Opettaja vastasi - Jos teistä joskus tulee opettajia. Tällaista vastausta ei teinille pidä mennä antamaan! Matematiikan osalta päässä käännettiin virtanappula nollille. Myöhemmin omien lasten matematiikanopetus on näyttänyt tolkullisemmalta ja kasvatusmenetelmissäkin on luovuttu ns. vapaasta kasvatuksesta, joka syntyi ilmeisesti vastapainona sodan runtelemien isien harjoittamalle ankaralle kasvatukselle. Mentiin aikoinaan toiseen äärilaitaan. Ilmeisesti valistunut osa kasvattajista antaa nykyään lapselle turvalliset selkeät rajat. Lapsen tunteita tuetaan, eikä jätetä yksin vellomaan niiden kanssa. En tiedä onko se vapaan kasvatuksen tulosta, että somessa on esillä paljon aikuisia ihmisiä katatoonisessa raivotilassa? Eikö lapsena tuettu, kun tuli rajuja pettymyksen tunteita?

Ei varmaan ole millintarkkaa ohjetta tämän nykyään jylläävän viruksenkaan torjuntaan. Samaa viisauden hakemista tämä on kuten aina ennenkin uuden asian edessä. Vai olisiko joukko-opista apua tutkittaessa ihmisten joukkoa ja virusten joukkoa? Meidän mielestämme virukset eivät kuulu ihmisten joukkoon, mutta virus näyttää päättäneen muodostaa unionin U ihmisten joukon kanssa.

Kirjoittaja on kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies

#