tiistai 24.5.2022 | 12:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirjavinkissä tällä viikolla Helena Ruuskan teos, Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija

Pe 21.1.2022 klo 14:00

Tunnustan heti alkuun – en ole lukenut ainoatakaan Eeva Joenpellon kirjaa. Kyllä pitäisi ja luenkin, kunhan luen/kuuntelen välillä jotain kevyempää.

Eeva Joenpellon elämästä ja teoksista kertova Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija oli nimittäin niin kova koitos, että sen lopussa olo oli kuin maratonin juosseella. Huh huh. Ei sillä, että kirja olisi ollut huono tai huonosti kirjoitettu. Ei millään muotoa, sillä teksti vetää lukijan mukaansa, eikä sitä malttaisi millään jättää kesken. Ongelma piileekin siinä, että siinä on peräti 356 sivua Joenpellon työtä ja arkea mitä parhaiten kirjoitettuna. Jos kirjan kuuntelee, siinä menee reilut 15 tuntia ja kun sitä ahmii, se on käsillä kaiken liikenevän vapaa-ajan. Koukuttava teos siis.

Ruuskaa on ihan pakko kehua, sillä hän onnistuu tuomaan kirjassaan esille niin Joenpellon surut kuin ilot, työt, suhteet, työmenetelmät, persoonallisuuden, sukuhistorian, perheen ja perhesuhteet. Kirjan lopussa lukija kokee tuntevansa Joenpellon ainakin yhtä hyvin kuin naapurin emännän. Hän maalaa Joenpellosta kuvan, jossa vahvana naisena tunnettu Joenpelto ei lopulta olekaan niin vahva. Hänkin kaipaa hellyyttä ja auttavaa kättä, sillä Joenpellon elämä ei ollut missään suhteessa helppo. Hän on äkkipikainen, julma ja ristiriitainen, silti lempeä ja rakastava. Upea nainen, sanoisin.

Jos joku ei nyt tiedä, niin hän kirjoitti uransa aikana 27 romaania. Ensimmäinen kirja Seitsemän päivää ilmestyi vuonna 1946 ja viimeinen, Uskomattomia uhrauksia vuonna 2000. Joenpelto sai kuudesti valtion kirjallisuuspalkinnon ja Finlandia-palkinnon vuonna 1994. Hänelle myönnettiin vuonna 1968 Pro Finlandia-mitali.

Joenpellon elämäkerta kannattaa ehdottomasti lukea, sillä se on paitsi mahtava lukukokemus, se opettaa paljon historiasta, elämästä ja ihmisistä ylipäätään.

Satu Kangas-Viljamäki

#