tiistai 24.5.2022 | 13:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Riitta Nurmimäki hartauskirjoituksessaan: Juhlitaan Diakoniaa!

Pe 21.1.2022 klo 10:00

”Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta” (Luuk. 4: 18-19). Tämä Kristuksen esimerkki ja opetus lähimmäisen palvelemisesta on kirkon tuntomerkki ja luovuttamaton tehtävä. Kirkon työmuodoista erityisesti diakonia toteuttaa tätä palvelua ja tarkoituksenmukaista on, että koko seurakunta, sen jäsenet, työntekijät ottavat sen tehtäväkseen ja elämisentavaksi. Miten sinä seurakuntalaisena toteutat lähimmäisen palvelun tehtävää ja miten se toteutuu sinun seurakunnassasi?

Diakonia – lähimmäisen palvelu, on näkyvästi esillä parin viikon päästä alkavan Yhteisvastuukeräyksen aikana, jolloin kerätään varoja koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttamiseen niin Suomessa kuin maailmallakin. Diakonia haluaa tukea niitä nuoria, jotka kärsivät etäopiskelun ja eristäytymisen haasteista sekä kokevat yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta. Näitä koronan lieveilmiöitä kohdanneet nuoret tarvitsevat nyt tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa. Voisitko sinä osoittaa lähimmäisen palvelua osallistumalla keräyksen toteuttamiseen tai lahjoittamalla omastasi? Voisitko sinä toimia turvallisena aikuisena nuoren arjessa?

Oikeus ihmisarvoiseen elämään on periaate, jota me kirkon diakonian ammattilaiset toteutamme työssämme. Se voi olla joskus rohkaisevia sanoja, läsnäoloa ja kuuntelua, toisinaan taloudellista tukea tai yhteiskunnan tukien ja palvelujen löytämistä. Vahvistamme ihmisten omaa toimijuutta, voimavaroja ja osallisuutta sekä yhteisöllisyyttä. Tätä työtä on toteutettu jo 150 – vuotta, kun Matilda Hoffman, ensimmäinen suomalainen koulutettu diakonissa sai virkaan vihkimyksen. Tämän kunniaksi vietämme diakoniatyössä juhlavuotta. Valtakunnallisesti halutaan nostaa esiin diakonian vihkimysvirkaa, ammatillista diakoniatyötä sekä kaikkia diakonian toimijoita. Me diakonian ammattilaiset olemme opiskelleet sosionomin tai sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnon, johon sisältyy teologisia, kirkon ja seurakuntatyön sekä diakonian alan opintoja. Ammattitaitomme, osittain näkymätön työmme, diakonian vaikuttavuus ja lähimmäisen rakkaus pääsevät nyt valokeilaan, kun diakoniatyötä juhlitaan erilaisin tapahtumin ympäri Suomen koko vuoden ajan. Tervetuloa osallistumaan juhlallisuuksiin!

Kirjoittaja on diakoni ja nuorisotyönohjaajaReisjärven seurakunnassa

#