tiistai 24.5.2022 | 11:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven säästöohjelma hyväksyttiin valtuustossa maanantaina

Antti Savela Satu Kangas-Viljamäki
Ke 19.1.2022 klo 06:00 | päivitetty ke 07:51

Haapajärven kaupunginvaltuusto käsitteli Arviointimenettelyryhmän esittämiä toimenpiteitä kokouksessaan maanantai-iltana. Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti koulujen lakkauttamispäätöksen pöydälle jättämistä, mutta esitys kaatui äänestyksessä äänin 25-2.

Tulevat toimenpiteet hyväksyttiin ja kaupunginvaltuusto sitoutui toteuttamaan ne kunkin vuoden talousarviossa ja muussa päätöksenteossa.

Keskustaryhmä teki asiaan ponsiesityksen: ”Toisen koulun lakkauttamisajankohtaa tarkastellaan uudelleen vuonna 2023 ja se voidaan siirtää vuodelta 2024 vuoteen 2025 edellyttäen, että se ei vaaranna kaupungin taloudellista tilannetta ja arviointimenettelyn mukaisen talouden vakauttamissuunnitelman toteutumista”.

Valtionvarainministeriö määräsi Haapajärven kaupungin arviointimenettelyyn, koska kaupungille oli kertynyt toistuvasti alijäämää taseeseen. Haapajärvi on toistamiseen vastaavanlaisessa menettelyssä. Edellisen kerran säästöjä haettiin valtion opastuksella noin 10 vuotta sitten.

Ministeriön ja kaupungin arvointiryhmä pohjaa tasapainotuksen lisätulot tuulivoimaloiden kasvaviin kiinteistöverotuloihin. Haapajärvelle on valmistunut, rakenteilla ja suunnitteilla useita tuulivoima-alueita. Sauvin voimalat ovat pyörineet jo useita vuosia, Välikankaan tuulivoimalat on tänä vuonna kytketty verkkoon. Pajuperänkankaalle on tulossa noin 14 uutta voimalaa.

Työryhmän saatesanoissa kaupunginjohtaja Juha Uusivirta kertoo, että tuulivoimayhtiöt ovat lisäksi keskenään kilpailevina hankkeina valmistelleet Aholansuunnan tuulivoimapuiston rakentamista, jossa voi olla jopa 50 tuulivoimalaa. Kaupungille on tullut esityksiä ja aloitteita tuulivoimapuiston kaavoittamisesta kyseiselle alueelle.

– Toimenpiteissä on huomioitu 40 tuulivoimalan rakentaminen alueelle. Nämä tuottaisivat kiinteistöverotuloja vuodesta 2025 alkaen.

Säästöohjelma on viisivuotinen ja sen avulla aiotaan saada säästöjä tai lisätuloja yhteensä 3,5 miljoonaa euroa. Kunakin vuonna ohjelmaa päivitetään talousarvion yhteydessä.

Tänä vuonna talouden on määrä kohentua jo runsaalla 840 000 eurolla. Tulopuolelle arviointiryhmän toimenpiteet listaavat Välikankaan tuulivoimapuiston tuomat kiinteistöveroitulot, yhteensä 720 000 euroa.

Nopeina säästöinä tasapainotusryhmä esittää, että teknisten töiden konepalveluiden osaulkoistuksella pyritään saamaan 25 000 euron kululeikkaukset, yläasteelta aiotaan vähentää opetustunteja 1 henkilötyövuoden verran 1.8. alkaen eli 30 000 euroa, kaavoitus- ja mittauspalveluista leikataan henkilötyövuosi eli 35 000 euroa ja ateriapalveluista henkilötyövuosi eli 30 000 euroa.

Viiden vuoden säästöurakka sisältää myös kahden sivukoulun lakkauttamisen sekä keskuskoulun opetuksen siirtämisen kaksisarjaiseksi. Ensimmäinen alakoulu on tarkoitus sulkea jo ensi vuonna ja toinen vuotta myöhemmin.

Ensimmäisen kyläkoulun sulkiessa ovensa vapautuu kolme opettajan virkaa sekä yksi laitoshuoltaja. Samaan aikaan 2023 K.J. Ståhlbergin koulusta, lukiosta ja yläasteelta on tarkoitus vähentää opettajan virat. Toisen koulun sulkeminen 2024 vähentää neljä opettajan virkaa ja keittiö- ja siivoushenkilökuntaa. Haapajärvellä ala-asteen koulut sijaitsevat keskustassa, Oksavalla, Parkkilassa, Tiitonrannalla ja Väliojalla.

Säästötoimet tarkoittavat käytännössä, että keskustan K.J:n Ståhlbergin alakoulussa siirrytään vaiheittain kaksisarjaiseen opetukseen aiemmasta kolmisarjaisuudesta. Muutos tapahtuu opettajaresurssien vähennyttyä vuosittain yhdellä. Suljettavia kouluja ei ole tässä vaiheessa vielä nimetty.

Lisää tuloja kaupunki saavaillee jo tulevana aiemmin tehdyn kiinteistöveroselvityksen avulla. Kaupunki on selvittänyt kuntalaisten omistuksessa olevat kiinteistöt ja tällöin on löytynyt kiinteistöjä, jotka eivät ole vielä veron piirissä. Uusilla verokohteilla aiotaan kerätä 70 000 euroa lisää kiinteistöveroa.

Merkittävä uudistus vuonna 2023 on sivistysjohtajan viran liittäminen jonkun virassa olevan rehtorin hoidettavaksi. Nykyinen sivistysjohtaja jää eläkkeelle eikä virkaa aiota täyttää. Lisäksi koulunjohtajuuksia on tarkoitus yhdistää.

Tasapainotustyö jatkuu aina vuoteen 2026. Tavoitteena työllä on leikata kertyneet alijäämät pois ja estää uusien alijäämien kertyminen. Tasapainotustyö ei kaupunginjohtajan Juha Uusivirran mukaan johda irtisanomisiin.

– Henkilökunnan vähennykset voidaan toteuttaa luonnollisella poistumalla, hän arvioi.

Arviointimenettelyä varten valtionvarainministeriö asetti elokuussa arviointiryhmän, jonka puheenjohtajana on eläkkeellä oleva kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski ja jäseninä Vesa Lappalainen valtiovarainministeriöstä sekä Juha Uusivirta Haapajärven kaupungilta. Lisäksi arviointiryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet Haapajärven kaupungin luottamushenkilöiden edustajana Aleksi Välikangas ja henkilöstön edustajana Päivi Lassila. Lisäksi ryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet Ville Salonen ja Mervi Kuittinen valtionvarainministeriöstä.

#