keskiviikko 17.8.2022 | 16:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Remontti sujuu korona-aikanakin – Tieto kulki ammatti-ihmisten kanssa nopeasti sähköpostitse, puhelimitse ja WhatsAppin kautta

Anitta Oertel
To 13.1.2022 klo 06:00

Pyhäjärvi

Rintamamiestalon lasikuisti on ihana paikka ihan jokaisena vuodenaikana. Isoista ikkunoista avautuu näkymä puutarhaan, eikä kuudentoista neliön kuisti ole pelkkä läpikulkutila, vaan viihtyisä paikka, jossa voi istuskella ja kahvitella, ja lapsillakin on tilaa keinua. Tässä jutussa kerrotun talon kuistilla ei kuitenkaan ollut kaikki enää ihan kunnossa. Sadevesi oli päässyt kastelemaan kuistin alapuolella olevaa kylmää kellaritilaa niin, että sieltä pääsi lautalattioiden ja vanhojen kutteripurujen läpi tunkeutumaan nenään tunkkaista hajua, vaikka rakenteet ja purut olivatkin kuivat. Kuisti on alun perin rakennettu varsinaisesta talosta erillisenä. Ongelman alkuperäinen aiheuttaja poistui, kun ennen syyssateita ränneihin asennettiin pitemmät jatko-osat. Kellari alkoi kuivua.

Vuokralaisten muutettua syksyllä pois, kävi kuntotarkastaja tekemässä talossa ensitarkastuksen. Hän neuvoi ottamaan yhteyttä Pyhäjärven Rauta-Sportin Pasi Ainasojaan, ja niin alkoi remontin suunnittelu, joka sujui etänäkin, sillä tieto kulki ammatti-ihmisten kanssa nopeasti sähköpostitse, puhelimitse ja WhatsAppin kautta.

Tyhjässä talossa on helppo tehdä remonttia, ja koska itse asuimme talossamme viisitoista vuotta, oli hyvässä muistissa yksityiskohdatkin. Muistin tueksi Pasi Ainasoja otti kuvia, neuvoi ja tilauksen saatuaan, ryhtyi toimeen. Kuistin koko lattia purettiin, ja tilalle asennettiin uudet runkopalkit, lämpöeristykseksi valittiin Ekovilla-puru, jonka päälle asennettiin hengittävä ilmansulkupaperi ja uudet lattialaudat.

– Saumat teipattiin huolellisesti seinässä olleeseen vanhaan höyrynsulkuun. Seinävilloitus tiivistettiin Ekovilla-purulla ennen saumojen teippausta. Alapohjaan tuli filmivaneri mahdollisen alapuolisen kosteuden vuoksi, Ainasoja kertoo.

Kun kuisti oli valmis, työporukka paneloi yläkerran makuuhuoneen ja käytävän katon. Pois joutivat vanhat Halltex-levyt ja lattioista laminaatti. Makuuhuoneen lattia olikin ainoa, jossa ei ollut vielä otettu esiin alkuperäistä lautalattiaa.

Rauta-Sportin yhteistyökumppaneiden kautta hoituivat muun muassa myös sähkötyöt ja lukkosarjan vaihto.

Alakerran vanhat puulattiat kokivat uuden elämän, kun Timo Leväpelto hioi ja käsitteli ne öljyvahalla. Kylläpä olikin vanha maali ja lakka päässyt niistä kulumaan. Sen huomasi kunnolla vasta, kun huonekalut ja matot eivät olleet niitä peittämässä. Vahaksi valittiin valkoinen kuultovaha, jotta sävyero eri huoneiden välillä ei olisi niin suuri. Valintaa helpotti jälleen kerran kuvat eri käsittelyvaiheista.

T:mi Timo Leväpelto

Viime vuoden maaliskuussa oman yrityksen perustanut Timo Leväpelto on pyhäjärvinen levyseppähitsaaja, joka on tehnyt alan töitä 25 vuotta. Hän on käynyt myös pintakäsittelykoulutuksen.

– Metallitöiden loppuessa vaihdoin metallin puuhun. Ensimmäisen lattian hioin kolmekymmentä vuotta sitten, kertoo puu- ja parkettilattioiden hiomisia, petsaamisia ja lakkaamisia tekevä Leväpelto.

Lisäksi häneltä onnistuvat panelointi, listoitus ja seinien laatoitukset.

#