keskiviikko 17.8.2022 | 16:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Saako vai eikö saa?

Ke 12.1.2022 klo 06:00

Viime päivinä minusta on tuntunut siltä, että minun pitäisi olla Sherlock Holmes ymmärtääkseni miten uusimpia koronarajoituksia tulkitaan ja noudatetaan. Ensin jännitin, saavatko lapseni lähi- vai etäopetusta. Vähän aikaa näytti siltä, että etäsellaista, mutta lähiopetusta se sitten olikin. Luojan kiitos. Sitten aprikoin alkavatko lasteni kerhot. Ensin näytti siltä, että eivät ala, mutta alkavat silti.

Viime lauantaina tulleen tiedotteen (Pohjois-Pohjanmaan avi) mukaan sisätiloissa ei saa järjestää yleisötilaisuuksia. Ulkotiloissa voi, mutta tilaisuuteen saa osallistua vain viisi henkeä kerrallaan. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona.

Samassa tiedotteessa kerrotaan siitä, miten Pohjois-Suomen aluehallintovirasto purkaa aiemman Pohjois-Pohjanmaan mm. urheilu-, liikunta- ja virkistystiloja koskevan sulun välittömästi, koska edellytykset sulkupäätökselle eivät tällä hetkellä täyty. Tiloissa tulee kuitenkin toimia terveysturvallisesti aiempien määräysten mukaisesti.

No entäpä sitten kahvilat ja ravintolat. Valtioneuvosto.fi sivulta selviää, että ravintolat voivat olla auki klo 5–18. Rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä. Anniskelu on sallittu klo 9–17. Ruokaravintoloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista (sisätilat) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotilat).

Asia ok, jos yhteiskunnan rattaat saadaan näillä toimin pyörimään pandemiasta huolimatta. Mutta sitä minä vain mietin, että ymmärtääkö tuo mokoma virus kelloakin, vai ajatellaanko tässä, että päivällä osaamme naukkailla sivistyneesti, mutta illalla meno äityy sellaiseksi, että varotoimet unohtuvat. Kallistun vaihtoehto B:n kannalle.

Minä toivoisin pandemiaviestintään selkeyttä. Niin, että me kaikki tietäisimme ilman erityisiä ponnisteluja mitä tehdään, milloin tehdään ja miksi tehdään. Muutoin tässä käy kuin liikennesäännöille: Ihmiset viis veisaavat säännöistä ja rajoituksista, joilla ei ole ymmärrettävää pohjaa.

Jk. Muistakaa käydä äänestämässä.

#