keskiviikko 17.8.2022 | 17:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Lähipalveluja ei tuoteta ilman rahaa ja asiakkaita

Ti 11.1.2022 klo 18:30

Töttöröö!!! Julistan aluevaalien ennakkoäänestyksen avatuksi kaikille Selänteen asukkaille ja etenkin teille, joiden polvilumpio on sanonut irti yhteistyösopimuksen ja joiden paksusuoli alituiseen kurnuttaa hernekeittolounaan jälkeen. Tänään on siis ensimmäinen aluevaalin ennakkoäänestyspäivä. Se on samalla ensimmäinen aluevaali koko Suomen ja Selänteen historiassa. Siis nyt on aika valita edustajat aluevaltuustoon jakamaan pelimerkkejä sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Olen mielenkiinnolla seurannut ehdokkaiden vaalimainontaa, missä usein toistetaan samaa mantraa lähipalveluiden turvaamiseksi. Kaunis asia, mutta se ei ole läheskään aina realistinen tavoite. Edesmennyt nivalalaissyntyinen valtiosihteeri Raimo Sailas sanoi asiat usein selvästi pölökkykirjaimilla. Kerran Sailas sanoi, ettei koulua tarvita jos ei ole penskoja. Samaa pätee hyvin myös terveyskeskusten sijaintiin. Terveyskeskusta ei tarvita ellei ole riittävästi potilaita. Viikonloppuna ajelin Kokkolasta Haapajärvelle ja Kannuksen kohdalla panin merkille, ettei Kannuksesta Toholammille ole kuin 24 kilometriä ja Sievistä Toholammille on vain 21 kilometriä. Jäin vain miettimään, että onko järkeä pitää terveyskeskusta jokaisessa pikkukunnassa. Vertailun vuoksi Haapajärven Kuusaalta keskustaan on 23 kilometriä. Siikalatva on hyvä esimerkki lähipalveluiden uudelleen arvioinnista. Kestilä, Piippola, Pulkkila ja Rantsila naitettiin yhteen ja koko Siikalatvalla on asukkaita vain 5200 asukasta. Kuntaliitos on takuuvarmasti heikentänyt pienempien kyläkeskusten lähipalveluja. Niinpä 500 asukkaan Piippolassa puhutaan jo terveysasemasta ja kiertävästä lääkäristä. Eikä tarvitse olla kummoinen ennustajaeukko, niin väestöennuste ei näytä ainakaan kasvun suuntaa.

Tällä viikolla heitettiin tilastokeskuksen karut luvut maamme ikääntymisestä. Tällä hetkellä maassamme on 600 000 yli 75-vuotiasta. Neljän vuoden päästä heitä on 700 000. Vuonna 2040 yli 75-vuotiaita lasketaan olevan jo 900 000. Samaan aikaan pienemmät ikäryhmät tulevat työelämään ja huoltosuhde vääristyy entisestään. Kun tähän lisätään vielä maaseudun muuttotappio, riittää siinä Oulun piirin aluevaltuutetuille päivittelemistä.

Veikkaanpa, että lähitulevaisuudessa terveyspalveluiden keskittäminen jatkuu ja suuremmat paikkakunnat korjaavat potin. Jotain hyvääkin saattaa tapahtua. Haapajärven, Pyhäjärven ja Reisjärven sotenokittelu saattaa loppua. Niin miksikö? "Kusitolpat" ovat tulevaisuudessa Oulussa.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man"

#