keskiviikko 17.8.2022 | 16:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona – Äänestyspaikoilla pidetään kiinni koronaturvallisesta äänestämisestä

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 11.1.2022 klo 09:53

Selänne

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit ovat käsillä ja ennakkoäänestys alkaa tänään. Ennakkoäänestys päättyy 18.1. ja virallinen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.

Kärsämäellä ennakkoäänestys järjestetään kirjastossa.

– Äänestyspaikka on erillinen tila, jonne mennään sisään kirjaston puolelta ja ulos toiselta puolelta. Näin äänestäjät eivät kohtaa toisiaan ja turvaväleistä on helpompi pitää kiinni. Ohjeistusten mukaan toimitaan, Kärsämäen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Antti Tiikkainen kertoo.

Pyhäjärvellä äänestetään ennakkoon kaupungintalolla ja liikkuvassa äänestysautossa.

– Koronan suhteen meillä on käytössä samat keinot kuin kuntavaaleissa. Henkilökunnalla on suojavarusteet, ja äänestyspaikalla on yksisuuntainen liikenne. Olemme varautuneet siihen mahdollisuuteen, että äänestyspaikka täytyy järjestää ulos, Pyhäjärven keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Mikko Niskanen sanoo.

Haapajärvellä ennakkoäänestys järjestetään kaupungintalon aulassa ja yhtenä päivänä kauppakeskus Stoolperissa, VauHausin tiloissa. Silloin kun äänestys järjestetään Stoolperissa, sitä ei järjestetä kaupungintalolla.

– Samoilla konsteilla mennään kuin kuntavaaleissa. Kaupungintalon aula on väljä äänestyspaikka, jonka olemme mitoittaneet niin, että sisällä on kolme henkilöä per virkailija, Haapajärven keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Osmo Laitila kertoo.

– Tilassa on selvä kiertosuunta, ettei äänestäjille tulisi vastakkain kävelyä, hän jatkaa.

Jos äänestäjä on ennakkoäänestyksen aikaan sairaana tai karanteenissa, hänen toivotaan siirtävän äänestämistään varsinaiseen vaalipäivään.

– Toivomme, että äänestämään tultaisiin vain terveenä, Laitila sanoo.

Jos äänestäjä on vaalipäivänä sairaana tai karanteenissa, hänelle järjestetään äänestysmahdollisuus ulkona, kaupungintalon parkkipaikalla. Ulkona äänestäminen on vaalipäivänä mahdollista kello 14 eteenpäin. Tarkemmat ohjeet löydät kaupungintalon ulko-ovesta.

Reisjärvellä äänestetään valtuustosalissa.

– Maskit ja käsidesit ovat käytössä, minkä lisäksi yksi ihminen seuraa tilannetta mahdolliset ruuhkien estämiseksi. Samalla tyylillä mennään kuin kuntavaaleissakin, Reisjärven keskusvaalilautakunnan sihteeri Piia Haikola kertoo.

– Olemme miettineet, miten mahdollinen ulkona äänestäminen järjestettäisiin jos se tulisi eteen ja se järjestyy tarvittaessa. Mikäli siihen mennään, tarvitsemme vain hieman lisää toimitsijoita ja lämpimiä vaatteita.

#