keskiviikko 17.8.2022 | 15:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Ylös, ulos ja äänestämään!

Ke 12.1.2022 klo 13:30

Elettiin 90-luvun alkua. Konttilan saliin ripustettiin uudet verhot, kalustettiin toimisto, kytkettiin väliaikainen lankapuhelin ja faxi. Kannettiin kahvinkeittovehkeet. Perustettiin Vaalitupa.

Työ käynnistyi puoli vuotta ennen vaaleja, jotka olivat 17.3. Tuvassa juotiin pullakahveja, arvottiin ja juteltiin. Järjestettiin isot arpajaiset poliisin luvalla, paksu mapillinen arpalistoja, kussakin parikymmentä arpaa. Niitä tukijat myivät Oulun vaalipiirissä etelästä Kemiin kymmenissä tupailloissa, joissa ehdokas kiersi. Päävoittona arvottiin elävä vasikka. Yksityiset tukivat avustuksin ja yritykset ilmoituksin. Tukijoukot toivottivat tutuilleen hyvät joulut punaiselle kartongille painettuilla korteilla. Julkaistiin ehdokkaan vaalilehti. Vaalivalvojaisiin lainattiin Ravintola Lipan shampanjalasit. 13 179 ääntä, sijoitus kahdeksas. Konttilaan kaikki tuskin mahtuivat. Tarjottiin täytekakkukahvit. Nostettiin maitomaljat. Kippis! Oi niitä aikoja!

Tänään alkaa ennakkoäänestys. En tunnista kolmenkymmen vuoden takaista intoa ja tunnelmaa. Koronan syytä? Senkin, kun ehdokkaiden ja ihmisten tapaamisia rajoitetaan. Emmekö tiedä? Emmekö vain välitä? Vaivaako vöppi? Vetääkö laiskansuonta? Vöppi on, kun mikään ei kiinnosta eikä mistään innostu. Laiskansuonta vetää, kun ei huvita eikä saa aikaan. Kolmekymmentä vuotta sitten äänestysprosentti valtakunnassa oli 68,4, heikoin sitten toisen maailmansodan. Nyt povataan äänestysprosentin jäävän jopa neljäänkymmeneen.

Jyrääkö iso pienet? Pohjois-Pohjanmaalla on 34 kuntaa ja valitaan 79 valtuutettua. Asukkaiden määrä ja aktiivisuus vaikuttaa. Oulu saanee eniten, Raahe viisi-kuusi, Kuusamo pari, Ylivieska ja Kempele yhden. Ainoa mahdollisuus Oulun eteläisellä (Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kärsämäki, Nivala, Oulainen, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi, Siikalatva ja Ylivieska) on nostaa äänestysprosentti liki sataa. Vaikutetaan nyt. Saadaan edes joku valtuutettu läpi alueelta. Siispä jokainen: ylös, ulos ja vaaliuurnille!

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja

#