keskiviikko 17.8.2022 | 16:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuomo Kinnunen seuraa yhteiskuntaa ja maailman menoa tiiviisti

Satu Kangas-Viljamäki
To 6.1.2022 klo 09:00

Reisjärvinen Tuomo Kinnunen (ps.) on maatalousyrittäjä ja ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu. Hän on osakkaana SK-Farmi Oy:ssä, jonka navetassa on noin 120 lypsävää sekä tarvittavaa uudistuskarja päälle.

-Kahdella lypsyrobotilla mennään. Meillä on myös jonkin verran lihanautoja.

Kinnusen perheeseen kuuluu rouva ja neljä lasta.

-Kolme lasta asuu jo omillaan ja kotona on enää kuusivuotias Juho, joka odottaa jo kovasti loman loppumista. Kouluun pitäisi päästä, että aika kuluisi.

SK-Farmin perustamisen myötä perhe on saanut enemmän vapaata, minkä vuoksi he ovat hankkineet Viitasaarelta kakkoskodin.

-Ei sitä osaa vapaata viettää kotona, kun työmaa on jatkuvasti nenän edessä. Vietämme vapaamme Viitasaarella, missä meillä on sellainen idyllinen, vanhan maalaistalo.

Tässä kohtaa Kinnusta on hieman haastettava, sillä heidän Reisjärven kotinsakin on perin idyllinen maalaistalo. Kerrottakoon lukijoille, että Parkkila on yksi Reisjärven vanhimmista tiloista, sillä se on ollut samalla sijallaan tiettävästi jo 1550-luvulla.

-No joo, Viitasaaren koti on itse asiassa nuorempi kuin tämä meidän varsinainen koti, mutta me tykätään siitä silti, Kinnunen hörähtää.

Kinnunen harrastaa tietokirjallisuutta sen kaikissa muodoissa.

-Tutkin asioita ja pyrin olemaan maailman menosta selvillä niin hyvin kuin mahdollista.

Mikä asia aluevaltuustossa on sinulle tärkein?

-Reisjärvisenä ja toki muidenkin pienten maaseutukuntien edustajana meidän peruspalvelujemme puolustaminen lähipalveluina. Mukaan luettuna palo- ja pelastustoimi.

Kuinka aiot saavuttaa sen?

-Asiat ja mielipiteet on sanottava ääneen siellä, missä niistä päätetään. Suurin vaikutustyö tehdään lautakunnissa.

Mitä lupaat äänestäjillesi?

-Lupaan tuoda maalaisjärkeä ja ihmisläheisyyttä asioiden hoitoon ja olla pienten puolella parhaani mukaan.

Tämä tieto suorastaan pakottaa toimittajan kysymään Kinnusen ajatuksia yhteiskunnastamme laajemminkin.

-Jos ajatellaan vaikkapa maakunnan tulevaan hallintoa. Se uhkaa tällä hetkellä paisua ihan liian isoksi, mikä on yleinen ongelma Suomessa - etenkin valtion hallinnossa. Meillä on hirveä määrä isoja ja pieniä päälliköitä, joiden palkat vievät ison osan verorahoistamme. Minusta rahat pitää laittaa ihmisten palveluihin ja asiat tärkeysjärjestykseen, kun ollaan vaikuttamassa.

Turha hallinto lisää Kinnusen mukaan byrokratiaa, kun ihmisillä on liian vähän todellista tekemistä.

-Ongelma on rakenteissa, jotka ovat saaneet kehittyä rauhassa liian pitkään. Tähän ongelmaan on vaikea puuttua, mutta ei se muutu, ellei sitä tuoda rohkeasti esille. Palkintovirkojen ajan pitäisi olla jo ohi. Politiikassa päätösten tekemisellä on oma tahtinsa, jota täytyy kuitenkin kunnioittaa, vaikka se ei yrittäjän pirtaan aina sopisikaan.

Toinen asia, mikä Kinnusta huolestuttaa, on aluevaalien äänestysaktiivisuus ja se, että ihmiset eivät tunnu vieläkään ymmärtävän mistä ja miten tärkeästä asiasta on kyse.

-Suomen laajuisesti puhutaan yli 20 miljardin potista, jota alueet tulevat käsittelemään ja päättämään. Tämä on niin merkittävä asia, että ääntä ei kannata jättää käyttämättä. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kuntien vastuulta hyvinvointialueen vastuulle. Jos omasta kunnasta ei löydy mieluista ehdokasta, niin toivoisin pienten maaseutukuntien äänestäjien löytävän oman ehdokkaansa jostain toisesta vastaavanlaisesta kunnasta.

Jos Kinnunen saisi päättää, hän tekisi säännön, että jokaisesta kunnasta pitäisi olla aluevaltuustossa vähintään yksi edustaja.

-Se lisäisi todellista demokratiaa ja turvaisi pienten maaseutupitäjien asemaa aidosti.

Häntä harmittaa myös se, ettei Reisjärvi saanut itse valita hyvinvointialuettaan.

-Keski-Pohjanmaa olisi ollut meille parempi vaihtoehto. Toivon kuitenkin, että alueiden yhteistyö voisi jatkua entiseen malliin, mutta siitähän päättää sitten aluevaltuusto aikanaan.

Entä mitä Kinnunen ajattelee kunnan roolista tulevaisuudessa?

-Se tarkoittaa valtionosuuksien ja verotulojen pienenemistä, vaikka toki menopuolikin vähenee. Tulopuoli vain pienenee enemmän. Asioiden hoitaminen ei mielestäni tule helpottumaan, vaan meidän pitäisi puhua avoimesti siitä, miten saamme kuntaamme lisää yksityisiä työnantajia ja siten yksityisiä työpaikkoja. vain sitä kautta saadaan todellista tuottoa lisää. Tulopohjaa on saatava ylös ja kaikki ideat on sanottava ääneen. Verotuksen kiristäminen ei ole enää vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on asian hiljainen hyväksyminen, palveluiden katoaminen ja kunnan poiskuihtuminen.

#