tiistai 24.5.2022 | 12:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Läpeensä kyllästynyt koronaan

Ke 5.1.2022 klo 06:00

Minulla on ollut sitkeä lentsu jo jonkin aikaa ja vasta viime päivinä se on alkanut näyttämään merkkejä antautumisesta. Hih – mie voitin!

Olen pysynyt kotona etätöissä, neljän seinän sisällä koko tämän ajan ja paikannut mökön turkkia oikein huolella. Koiran kanssa olen toki käynyt lenkillä, mutta en kauhean pitkällä. Onhan minulla ollut lentsu ja ulkona kylmä tuuli. No ainakin tässä meidän aukealla.

Ihmisten ilmoille en ole kehdannut lähteä, jos vaikka sattuisin aivastamaan julkisesti. Ei ole kyllä huvittanutkaan.

Olotila on ollut perin juurin kyllästynyt. Kyllä tätä mököttämistä on nähty jo ihan riittävästi, mutta minkäs teet? Mistä löytyisi se toivon kipinä, jonka turvin jaksaisi taas tämän uuden korona-aallon ja sen tuomat rajoitukset.

Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo arvioi Ylen Ykkösaamulle antamassaan haastattelussa (24.11.21), että loppusuoralla kohta ollaan. Hän perustelee kantaansa näin: ”Rokotekattavuus on niin suuri, että alamme koputella sitä vaihetta, jolloin pandemia loppuu. Pandemia kestää yleensä 2–4 vuotta. Tässä on kaksi vuotta oltu”.

Osa asiantuntijoista taas pitää vastaavanlaisia puheita ennen aikaisina (Ilta-Sanomat 27.12.21: Tanskasta hurja arvio omikronista – suomalais­asiantuntija tyrmää: ”Se on ihan höpö­höpöä”).

Toisaalta Aivelo on kyllä oikeassa, mikään pandemia ei ole riekkunut maailmalla määräänsä enempää, joten ehkäpä nappaan tästä itselleni kainalosauvan, jolla lähden nilkuttamaan kevättä kohti.

Tänään saan kolmannen rokotuksenkin, joten ehkä tämä tästä vielä iloksi muuttuu.

Loppiaisena vietetään kaikille avointa #koronauhrit-muistotilaisuutta. Toimitukseemme saapunut tiedote kertoo, että tapahtuman tarkoitus on kunnioittaa kaikkia niitä, joiden elämästä korona-aika on vienyt läheisiä, ystäviä, työpaikan ja/tai terveyden. Muistotilaisuuden järjestää #koronauhrit-yhteisö ja tapahtumaan voi osallistua sytyttämällä kynttilän omalla paikkakunnallaan näkyvällä paikalla. Upeaa ja yhteisöllistä toimintaa tällaisena ”mökö-aikana”. Uskon, että kynttilät syttyvät ympäri Suomen.

Satuin eilen selaamaan naamakirjasta kirjailija Kaari Utrion päivityksiä. Hän kehottaa ihmisiä pitämään päiväkirjaa korona-ajasta tässä ja nyt. Aikamme kokemukset ja tuntemukset ovat myöhemmin arvokasta tietoa. Pidetään sekin mielessä ja laitetaan asioita ylös. Ehkäpä joku tutkija joskus tulevaisuudessa lukee tämänkin pääkirjoituksen ajankuvana ja tekee tästä omat johtopäätöksensä.

Ei menetetä toivoa, vaan jatketaan sisulla eteenpäin.

#