tiistai 24.5.2022 | 11:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Jäälyhdyt oli Kuona-Väliojan voimainnäytös

Ti 4.1.2022 klo 18:30

Uudenvuodenaattona kiertelin autolla töllistelemässä pihoille sytytettyjä roihuja sekä jäälyhtyjä. Siinä ajellessa kuulin Kuona-Väliojan asukkaiden valtavasta jäälyhtyoperaatiosta. Siis Kuonalle oli pakko ajaa hurauttaa todistamaan kyläläisten tekemää ihmettä. Ja totta tosiaan, jäälyhdyt valaisivat kilometritolkulla Väliojan ja Kuonan välistä tieosuutta. Eikä siinä vielä kaikki, koko Piiloperän pitkä tieosuus, Emmanpuiston lenkki ja monet pihapiirit oli valaistu jäälyhdyillä.

Kyllä se on tietty ennestäänkin, että muut tekevät mitä osaavat, mutta kuonalaiset tekevät mitä haluavat. Olipa kysymys rakentajamessuista, hiihto- tai kalakilpailuista, kuonalaiset pistävät töpinäksi. Kyläläisten yhteishenki on käsittämättömän vahva. Tällaiseen touhuun ei eripurainen kylä kykene. Noin tuhannen jäälyhdyn valmistaminen, sijoittelu ja kynttilöiden sytyttely ei ole ollut ihan pikkujuttu. Jäälyhtyjen teko vaatii ensinnäkin vettä, ämpäreitä ja pakkasta. Jäätymisaika on aina arvioitava, ettei ämpärissä oleva vesi jäädy umpijäähän. Usein jäälyhtyjä irrotellessa osa valetuista lyhdyistä särkyy. Lyhtyjen teko on taitolaji, jonka kyllä oppii helposti. Jäälyhtytempaus loi kyläläisille ja ulkopuolisille töllistelijöille paljon hyvää mieltä korona-ajan keskellä.

Amerikassa olen huomannut, kuinka siellä omakotitalojen asukkaat kilpailevat paikoin näyttävillä jouluvaloilla. Parhaimmillaan yhden omakotitalon jouluvaloihin on tuhlattu miljoonia dollareita. Jouluvalokilpailua on ollut jo nähtävissä paikoin Suomessakin. Yltiöpäinen kilpavarustelu ei kyllä vaikuta kestävältä kehitykseltä. Jäälyhtyjen teko sitä vastoin on ympäristöystävällistä. Jäädytetty lyhty sulaa keväällä ja muuttaa olomuotoaan jäästä vedeksi elleivät kuonalaiset sitten säilö jäälyhtyjä muhakasojen alla ensi talveksi. Nimittäin ensi talvena kansa odottaa ja yllyttää vielä suurempaa valotaidetta Kuonalle. Miten olisi 10 000 jäälyhtyä ja pääsy Guinnessin ennätysten kirjaan.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man"

#